Tramp Rusiji: Povucite se iz Venecuele, sve opcije su na stolu

„Tramp pokušava da diktira Rusiji šta može i ne može da radi u zemlji koja za nju predstavlja partnera“, kazao je Kosačov

Američki predsednik Donald Tramp upozorio je Rusiju da mora da napusti Venecuelu. Komentarišući situaciju u toj latinoameričkoj državi, Tramp je rekao da Vašington razmatra sve varijante kako bi se to postiglo.

U Venecueli se nalaze dva aviona s ruskim stručnjacima, u skladu sa sporazumom dveju država iz 2001. godine. Letelice su se, tokom vikenda, prizemljile u blizini Karakasa, noseći stotinak ruskih vojnika. SAD veruje da se radi o pripadnicima specijalnih snaga i osoblju za sajber bezbednost. Odgovor na Trampov poklič stigao je iz Moskve vrlo brzo.

– Najbolji način da SAD pokažu Rusiji kako da „ode“ odnekud jeste da to demonstriraju ličnim primerom – rekao je šef Međunarodnog komiteta Saveta Federacije Konstantin Kosačov, komentarišući Trampovu izjavu da je Rusija dužna da napusti Venecuelu.

– Logičan odgovor na poziv Vašingtona Rusiji da napusti neko mesto jeste predlog da pokažu dobar primer kako se to radi. Spisak zemalja izvan zapadne hemisfere, gde Amerika zaista nema šta da traži, zauzeće previše mesta – napisao je Kosačov na svojoj stranici na Fejsbuku. On je za TV kanal Rusija 24 rekao da Tramp pokušava drsko da se umeša u odnose dveju suverenih država.

– Tramp pokušava da diktira Rusiji šta može i ne može da radi u zemlji koja za nju predstavlja partnera – kazao je Kosačov.

Potpredsednik SAD Majk Pens pozvao je Moskvu da prestane da podržava predsednika Venecuele Nikolasa Madura i ocenio da je dolazak ruskih trupa bila „nepotrebna provokacija“. Pens je, kako su prenele svetske agencije, izjavu dao u Beloj kući stojeći pored Fabijane Rosales, supruge venecuelanskog opozicionog lidera Huana Gvaida.

– Pozivamo Rusiju da stane uz Huana Gvaida i uz narode ove hemisfere i širom sveta, dok se ne obnovi sloboda u Venecueli – kazao je Pens.

Američka administracija spremna je, prema tvrdnji državnog seskretara Majka Pompea, da potroši do pola milijarde dolara za smenjivanje vlasti u Karakasu. Od Kongresa SAD su zatražena nova ovlašćenja „za podršku demokratskoj transformaciji u Venecueli“, uključujući prenošenje 500 miliona dolara na račune predviđene za stranu pomoć. Zahtev podrazumeva smanjivanje finansiranja programa Stejt departmenta SAD za više od petinu, ali je, ocenjuju analitičari, mala verovatnoća da će Kongres SAD prihvatiti tako veliko kresanje prihoda. Pompeo kaže da je „borba protiv pogubnog uticaja Rusije u Evropi, Evroaziji i centralnoj Aziji“ prioritet u budžetu.

– Rusija predstavlja opasnost koja je prešla granice spoljne ili vojne agresije i sada već obuhvata operacije čiji je cilj uticaj u Americi i zemljama Zapada – napisao je Pompeo američkom Kongresu.

MONROOVA DOKTRINA
U SAD, još od 1823. godine, na snazi je takozvana Monroova doktrina kojom se određuju posebni interesi u oblasti nacionalne bezbednosti u Severnoj i Južnoj Americi. Dokument propisuje da „SAD imaju obavezu da se suprotstave mogućem uticaju evropskih i drugih zemalja u oba dela američkog kontinenta“. Tom doktrinom SAD su pravdale svoje vojno mešanje u unutrašnje poslove Kube, Salvadora, Grenade, Meksika, Perua, Venecuele i drugih zemalja u regionu.

 

Autor I. Stanojević

 

Izvor Večernje novosti, 27. mart 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u