Dan odluke: Parlament glasa, Tereza Mej podnosi ostavku?

Premijerka Tereza Mej je obećala da je spremna da podnese ostavku ukoliko parlament usvoji sporazum

Britanski parlament ponovo će glasati o sporazumu o Bregzitu, ali samo o delu koji se odnosi na uslove razlaza. Parlament neće glasati i o političkoj deklaraciji o budućim odnosima Velike Britanije i EU.

Britanska vlada je odlučila da parlamentu ponovo predloži na razmatranje sporazum o razlazu sa Evropskom unijom (EU), posle dva odbijanja u januaru i polovinom marta. Vlada je ovog puta odlučila da predstavi samo deo sporazuma.

Poslanici će glasati o tekstu na 585 strana koji definiše uslove izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, uključujući iznos koji London mora da plati Briselu, detalje o tranzicionom periodu i kontroverznu zaštitnu meru „bekstop“ koja garantuje da posle Bregzita neće biti carina ili drugih barijera duž trenutno nevidljive granice između Irske i Severne Irske.

Predsednik donjeg doma britanskog parlamenta Džon Berkou odobrio je da se glasa o sporazumu o razlazu, zahvaljujući tome što na glasanje nije stavljena i politička deklaracija o budućim odnosima Londona i Brisela.

Premijerka Tereza Mej je obećala da je spremna da podnese ostavku ukoliko parlament usvoji sporazum, pošto su mnogi poslanici zatražili njen odlazak da bi podržali sporazum. EU je prošle nedelje odlučila da Velikoj Britaniji odloži izlazak iz članstva do 12. aprila, ako parlament u Londonu i treći put odbaci postignuti sporazum o Bregzitu.

Ukoliko ga usvoji, rok za Bregzit bio bi 22. maj, dan uoči izbora za Evropski parlament. Za danas je predviđen i skup pristalica Bregzita na poziv bišveg lidera antievropske stranke Ukipa Najdžela Faraža, javila je agencija Frans pres.

Zvanično istupanje Velike Britanije iz EU (Bregzit) bilo je predviđeno za danas, odnosno tačno dve godine od pokretanja člana 50 Lisabonskog sporazuma, kojim se pokreće procedura istupanja neke zemlje iz članstva u Evropskoj uniji.

 

Izvor Beta/B92, 29. mart 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u