Novosti: U naprednjacima „metla“ od prvog septembra

Pripreme za izbore već su počele, a plan je da se oni najpre sprovedu u okružnim, opštinskim i gradskim odborima SNS

Izbori unutar SNS počeće 1. septembra, najpre „provetravanjem“ rukovodstva na lokalnom nivou, a ceo proces kadrovskog osvežavanja trebalo bi da bude završen do kraja godine, kada će biti održana izborna skupština na kojoj će se birati vrh naprednjaka.

Ovakav kalendar izbornih radnji ima za cilj da se pre glasanja za lokal sledećeg proleća dodatno osnaži baza stranke i na elegantan način uruče „otkazi“ onim opštinskim funkcionerima, koji ne samo da su loše radili, skrivajući se iza lidera Aleksandra Vučića, nego su svojim potezima ozbiljno narušavali ugled SNS.

Pripreme za izbore već su počele, a plan je da se oni najpre sprovedu u okružnim, opštinskim i gradskim odborima SNS. Oni će zatim delegirati svoje predstavnike na izbornoj skupštini, na kojoj će se birati predsednik, potpredsednici, novi saziv Glavnog i Izvršnog odbora itd. Vučić je u više navrata pominjao mogućnost da se ne kandiduje ponovo za lidera stranke, što je naišlo na veliki otpor među naprednjacima.

Potpredsednik stranke i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kaže, za Novosti, da očekuje da izbori u SNS proteknu u fer i demokratskoj atmosferi i da članstvo izabere rukovodstvo koje ima snagu, znanje i ugled da vodi stranku u naredne četiri godine:

– Što se tiče predsednika, to se ne dovodi u pitanje, bar što se mene tiče. Aleksandar Vučić je naš predsednik, a on će predložiti Glavnom odboru kandidate za potpredsednike.

I potpredsednik SNS Milenko Jovanov očekuje dalje jačanje stranke, pre svega kroz uključivanje novih, kvalitetnih ljudi, za koje kaže da ih među naprednjacima ima mnogo i koji su svojim radom zaslužili šansu:

– Ne mogu da se saglasim sa tim da se Vučić ne kandiduje za predsednika. Rezultati koje je postigao, njegov rad i posvećenost u borbi za Srbiju i njenu budućnost impresivni su i zato ga podržavaju i članovi stranke i narod. I lično imam ogromno poštovanje prema Vučiću, ali sam mu i beskrajno zahvalan na ogromnom poverenju koje mi je ukazao, pa su to dodatni razlozi zbog kojih se nadam da će Aleksandar i dalje voditi i SNS i Srbiju u nove pobede.

VRAĆA SE IDEJA O GENERALNOM SEKRETARIJATU?
U SNS nam kažu da je rano da se govori o tehničkim detaljima izbornog procesa u stranci, eventualnom menjanju broja potpredsednika, kojih trenutno ima četvoro ili formiranju nekih novih stranačkih tela. Kada je 2016. birano aktuelno rukovodstvo naprednjaka, figurirala je i ideja da se uvede i Generalni sekretarijat, koji bi se brinuo o doslednom sprovođenju stranačke politike na svim nivoima.

 

Izvor Večernje novosti, 29. mart 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u