Preminuo Dobrica Erić

Srpski književnik, pesnik, prozni i dramski pisac Dobrica Erić preminuo je u 83. godini

Srpski književnik, pesnik, prozni i dramski pisac Dobrica Erić preminuo je u 83. godini. Dobrica Erić je rođen 1936. u selu Donja Crnuća u Gornjoj Gruži (kod Gornjeg Milanovca). Završio je četiri razreda osnovne škole u Vraćevšnici i oprobao sreću – kako je i sam govorio – u mnogim zanatima… Svojim bogatim stvaralaštvom na svojevrstan način obeležio je življenje na šumadijskom i srpskom prostoru.

Bio je lirski zdravičar Gruže, slikar prirode, sela, detinjstva i ljubavi, pisac pesama za decu. Nezaobilazan je u antologijama i udžbenicima. Pisao je poeziju i prozu, pesme za decu, sarađivao u brojnim listovima i časopisima. Prvu zbirku pesama je objavio 1959. godine, a do smrti više od stotinu knjiga poezije, proze, antologija, slikovnica… Pesme su mu ušle u čitanke, antologije, školske lektire. Napisao je i tekst za jednu od najpoznatijih narodnih pesama „Devojka iz grada“, koju je otpevao Miroslav Ilić.

Dobitnik je niza značajnih nagrada i priznanja: Mlado pokolenje, Goranov venac, Nagrada Zmajevih dečjih igara, Neven, Vukova nagrada.

OTIŠAO VELIKAN NAŠE KULTURE
Otišao je veliki pesnik čije opus obogatio živote različitim generacijama koje su živele na ovim prostorima, saglasili su se u izjavi za Tanjug dečiji pisac Ljubivoje Ršumović i televizijski voditelj i kompozitor Minja Subota. Ršumović kaže da je Erić sa pravom imao titulu „Saradnik sunca“ koju su nosili svi koji su bili na tragu stvaralaštva Duška Radovića.

„Dobrica je bio jedan od temelja naše kulture iz čije poezije su deca učila najbolje o životu. Bio je pesnik i pripovedač, vrhunski narator i čovek kojeg su školarci obožavali. Ovo je veliki gubitak za našu kulturu, a naročito za nas njegove prijatelje“ kazao je Ršumović. Minja Subota je sa velikom tugom primio vest da je preminuio pesnik Dobrica Erić.

„Komponovao sam muziku za mnogo njegovih pesama. On je pisao školske himne uz koje su stasavale generacije đaka u Jugoslaviji. Sve svoje stihove je znao napamet i dešavalo se da na školskim priredbama deca traže bis kada bi završio recitovanje svojim pesama. Dobrica je bio jedan od velikana po kojima se naša kultura prepoznaje“, rekao je Minja Subota.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je telegram saučešća, povodom smrti književnika Dobrice Erića.

SAUČEŠĆE MINISTRA KULTURE
„Dobrica Erić je bio živi lirski izvor našeg narodnog duha, neodoljivi pesnik zavičajnih šumadijskih predela, oduševljeni glas u slavu života i rađanja, ali i gorki glas pobune protiv nepravde učinjene njegovom slobodarskom narodu. Plenio je i doticao duše slušalaca i čitalaca svih naraštaja, uz njegovu pesmu svi su postajali neposredniji i bezazleniji. Pamtićemo njegove reči kao izrasle iz naše rodne i rođene zemlje“, navodi se u saopštenju.

 

Izvor Tanjug/RTS, 29. mart 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u