Ustavni sud BiH ponovo osporio Dan Republike Srpske

Današnja odluka Ustavnog suda BiH deo je orkestrirane aktivnosti usmerene protiv Republike Srpske, koja se vodi na više terena

Ustavni sud BiH osporio je Zakon o Danu Republike Srpske – 9. januaru, razmatrajući zahtev za ocenu ustavnosti Dana Republike Srpske koji je u januaru prošle godine podnelo devet delegata Bošnjaka i Hrvata u Veću naroda Srpske. Predsednik Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević objasnio je da je usvojen zahtev tih delegata, te da je Sud proglasio neustavnom odredbu o 9. januaru kao Danu Republike Srpske i poništio tu odredbu.

„Narednog dana ta će odredba prestati da važi”, rekao je Knežević za sarajevsku TV N1.

On je objasnio da to praktično znači da će Narodna skupština Republike Srpske i vlada kao predlagač morati da izmeni ili dopuni Zakon o Danu Republike Srpske.

„Kako i u kom obimu, to je na vlastima Republike Srpske”, naveo je Knežević.

Politički i pravni predstavnici u Republici Srpskoj oštro su reagovali danas nakon što je Ustavni sud BiH proglasio neustavnom odredbu o 9. januaru, kao Danu Republike Srpske. Zlatko Knežević, predsednik Ustavnog suda BiH, istakao da će NSRS i vlada kao predlagač očigledno morati da izmeni ili dopuni Zakon o Danu Republike Srpske. Prema njegovim rečima Ustavni sud uopšte se ne upušta u pravo Republike Srpske da proglasi svoj Dan Republike Srpske.

„Takođe, pošto se u odluci rečeno da Republika Srpska ima pravo da organizuje referendum i utvrdi Dan Republike Srpske, međutim ova norma i označeni datum deveti januar, nije ustavna. Znači da će NSRS i vlada kao predlagač očito morati da izmene ili dopune Zakon o Danu Republike Srpke. Kako i u kom obimu, to je na vlastima Republike Srpske”, rekao je Knežević za sarajevsku N1 tv.

Pravni ekspert Vitomir Popović u izjavi za Srnu kaže da nema osnova da Ustavni sud BiH menja istorijske činjenice kao što je Dan Republike Srpske, jer za to nije nadležan.

„Datum Republike Srpske je nastao pre formiranja Ustavnog suda BiH. Sigurno je da odluku Ustavnog suda BiH ne treba sprovesti u Republici Srpskoj”, rekao je Popović.

Potpredsednik Narodne skupštine Srpske i advokat Milan Petković kaže da je iznenađen i razočaran odlukom Ustavnog suda BiH da proglasi neustavnim zakon o Danu Republike Srpske.

„Bez obzira što smo u celosti do sada izgubili poverenje u taj Ustavni sud, on i dalje pokazuje da se upušta u u ocenu istorijskih činjenice, u prekrajanje istorije, da se više bavi politikom nego pravom”, kazao je Petković za banjalučki portal Srpskainfo.

„Ubeđen sam da će srpski narod nastaviti da slavi Dan Republike Srpske na način kako ga je slavio i do sada i da će 9. januar postojati sve dok postoji Republika Srpska. To ni jedna odluka, ni jedan sud ne može da zabrani”, naveo je Petković. Na pitanje da li su nakon odluke suda moguće pravne posledice po one koji će i dalje zvanično da proslavljaju 9. januar, Petković kaže da ne vidi način da neko može da zabrani tu proslavu.

„Ovde nije zabranjena proslava, ovde je samo proglašeno da je zakon o tom danu neustavan. Niko nije zabranio da se obeležava taj dan”, objašnjava Petković.

Član Glavnog odbora Socijalističke partije i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Goran Selak ocenio je sramnom današnju odluku Ustavnog suda kojom se osporava 9. januar kao Dan Republike Srpske. Selak smatra da Ustavni sud BiH nastavlja da donosi političke umesto pravnih odluka, te da ne vidi način na koji Republika Srpska može da ispoštuje ovakvu i ovako donesenu odluku, prenosi Tanjug.

CVIJANOVIĆ: USTAVNI SUD PREUZEO ULOGU OHR-A
Predsednica Republike Srpske reagovala je danas na današnju odluku Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara kao Dana Republike Srpske, poručivši da je taj sud još jednom dokazao da se pri odlučivanju rukovodi političkim, a ne pravnim kriterijumima, te da je u potpunosti preuzeo ulogu koju je u prošlosti imao OHR.

Nažalost, ova odluka Ustavnog suda BiH dodatno će narušiti, ionako krhko poverenje građana Republike Srpske u ovu instituciju kojoj, očigledno, dnevni red u najvećoj meri diktira političko Sarajevo, navela je Cvijanović u pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu.

„Uz neospornu istorijsku činjenicu da je Republika Srpska nastala 9. januara 1992. godine, za institucije Republike Srpske je obavezujući sud i njenih građana, koji su na referendumu ubedljivom većinom odlučili da će Dan Republike i ubuduće biti obeležavan toga kada kada je, uostalom, Republika Srpska i formirana”, navela je Cvijanovićeva.

Činjenica da se Ustavni sud BiH, u kojem sede strane sudije, bavi pitanjem praznika, a BiH nije u stanju da napravi ni najmanji pomak naprijed, pa čak ni da formira vlast nakon provedenih izbora, govori o njenom opštem stanju, kaže predsednica Republike Srpske.

„O okrnjenom suverenitetu BiH govori i samo postojanje stranih sudija, a već mnogo puta je dokazano da se oni vode političkim željama nalogodavaca, a ne slovom Ustava”, zaključila je ona.

U skladu sa očekivanjima građana Republike Srpske, kao i istorijskim faktima, obaveza institucija Republike Srpske jeste da očuvaju 9. januar kao praznik njenog rođenja. Današnja odluka Ustavnog suda BiH deo je orkestrirane aktivnosti usmerene protiv Republike Srpske, koja se vodi na više terena – od osporavanja Dana Republike, raznih finansijskih blokada, tendencioznog presuđivanja za ratne zločine, pa do sprečavanja konstituisanja vlasti na nivou BiH, a sve u cilju da većinska volja građana Republike Srpske ne bude ispoštovana, kako bi institucijama BiH upravljali bošnjački političari, u saradnji sa stranim faktorima. Ne može se zajednička budućnost graditi na negaciji i osporavanju”, navodi se u reagovanju predsednice Republike Srpske Željke Cvijanović, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 29. mart 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u