Erdogan izgubio Ankaru, opozicija tvrdi da vodi i u Istanbulu

Erdoganova Partija pravde i razvoja (AKP) izgubila kontrolu u prestonici Ankari, po prvi put posle 25 godina

Opozicioni kandidat Ekrem Imamoglu proglasio je pobedu na lokanim izborima u Istanbulu. Prethodno je i kandidat koga je imenovao predsednik Redžep Tajip Erdogan, Binali Jildirim, takođe proglasio pobedu na juče održanim izborima.

„Želeo bih da građanima Istanbula i celoj Turskoj da saopštim da je, prema našim podacima, jasno da smo osvojili Istanbul”, rekao je glavni protivnik Jildirimu iz opozicione Republikanske narodne stranke.

Erdogan je izjavio sinoć da je njegova Partija pravde i razvoja (AKP) velikom razlikom pobedila na izborima za gradonačelnike turskih gradova i zadala udarac onima koji su pokušali da bace zemlju na kolena, prenosi Beta-AP.

Erdoganova Partija pravde i razvoja (AKP) izgubila kontrolu u prestonici Ankari, po prvi put posle 25 godina. Pobeda opozicije u Ankari je, kako ističe AP, veliki udarac dominaciji Erdoganovoj AKP koja je držala u prestonici vlast poslednjih 25 godina.

Prema nezvaničnim rezultatima objavljenim u državnim medijima, kandidat opozicione sekularne Republikanske narodne partije Mansur Javas novi je gradonačelnik Ankare. Agencija Rojters prenosi da izgleda da će Erdogan morati da prizna poraz i u Istanbulu.

Erdogan, koji dominira turskom politikom od kada je došao na vlast pre 2002, vodio je neumorno kampanju dva meseca uoči lokalnih izbora u nedelju koje je okarakterisao kao „pitanje opstanka” za Tursku. Opozicioni lider Kemal Kiličdaroglu ocenio je posle izbora da je narod izabrao demokratiju i da su „ljudi glasali za demokratiju”.

Britanska agencija ocenjuje da bi gubitak Istanbula, u kojem je Erdogan počeo svoju političku karijeru i u kojem je bio gradonačelniku 1990-tih godina, bio još veći simbolični šok za turskog predsednika i njegovu partiju, podseća Tanjug.

 

Izvor Politika, 01. april 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u