Da li je i Kina tiho poslala vojsku u Venecuelu?

U okviru strateške saradnje dve zemlje u Karakas je s lekovima doputovao i kontingent kineskih vojnika, ali se ne navodi njihov broj

Venecuelanska vlada je 27. marta dobila prvi kineski teretni avion s važnom pomoći latinoameričkoj zemlji. Zbog strateške saradnje dveju zemalja, Kina je isporučila 65 tona lijekova Venecueli. Dostava je jedna od mnogih, prema vladinim zvaničnicima.

Tarek el Aisami, ministar industrije i nacionalne proizvodnje Venecuele, istakao je važnost isporuke kao čin izvršenja suvereniteta, dodajući da su “agresija, terorističke akcije, blokada i finansijski progon koje trpi Venecuela bez presedana u bilo kojem drugom dijelu svijeta”. Kineski ambasador u Venecueli ponovio je kako je latinoamerička nacija “strateški partner i integralni prijatelj”, ističući uvjerenje “da su venecuelanski ljudi sposobni održati mir”. Izjava je uslijedila ubrzo nakon što su Sjedinjene Države ponovo zaprijetile Ruskoj Federaciji i drugim nacijama za njihovu vojnu podršku Venecueli.

Bolivarska vlada Venecuele i Narodne Republike Kine su dugogodišnji saveznici i strateški partneri. Odnosi između dveju zemalja su se uveliko povećali s bivšim predsjednikom Ugom Čavezom. Prije 1999. godine je kinesko-venecuelanska trgovina procijenjena na 500 miliona dolara, dok je u 2016. trgovina iznosila 7.42 milijarde dolara. Dvije zemlje imaju sporazume o saradnji u energetskom i vojnom sektoru, a predsjednik Nikolas Maduro je zatražio i dobio pomoć od istočnog partnera za razvoj nacionalnog medicinskog sektora, prenosi agencija TeleSur. Ono što TeleSur nije rekao, a saznalo se kasnije, je da je pomoć u lijekovima dopremila kineska vojska.

Naime, u okviru strateške saradnje je u Karakas s lijekovima doputovao kontingent kineskih vojnika, ali se ne navodi njihov broj. Juče je kineski predsednik Si Đinping najavio da Kina povećava svoje napore na uklanjanju korupcije u Kini i priprema se za dugotrajnu borbu protiv zapadnog kapitalizma i imperijalizma.

“Kina razvoj socijalizma u Venezueli smatra pozitivnim istorijskim korakom, izražavajući mu stalnu podršku od 1999. godine”, rekao je Si Đinping.

Nakon što su Sjedinjene Države ponovo zaprijetile Ruskoj Federaciji i drugim nacijama za vojnu podršku Venecueli, Kina je odgovorila uključivanjem u ono što vojni stručnjaci nazivaju “vježbama i vojnim testovima”. Šta je to tačno videlo se u slučaju Sirije, gde je svih godina rata bilo prisutno kinesko vojno i obavještajno osoblje, prije svega zbog ujgurskih terorističkih grupa na sjeveru zemlje, iako su se Kinezi trudili da budu što manje viđeni na bojnom polju.

Prema Međunarodnom institutu za istraživanje mira u Stokholmu, Venecuela je od 2010. do 2014. iz Kine uvezla oružja u vrijednosti 349 miliona dolara, a Kina je daleko najveći poverilac Karakasa. Od 2005. godine je pozajmila Venecueli 65 milijardi dolara.

Pokojni predsjednik Ugo Čavez otišao je tako daleko da je rekao da bi Mao Cedung i heroj nezavisnosti Latinske Amerike Simon Bolivar bili prijatelji da su živjeli u isto vrijeme. U međuvremenu, kineske državne banke pozajmljuju milijarde dolara latinoameričkim vladama. Od početka 2000. do 2010. Kina je latinoameričkim zemljama osigurala više zajmova po povoljnijim stopama od Svjetske banke, Međuameričke razvojne banke i američke Eks-Im banke zajedno. U Kini odluke o kamatnim stopama donosi Odbor za monetarnu politiku Narodne banke Kine, koja upravlja s dvije različite kamatne stope, za kredit od jedne godine i stopu za jednu godinu depozita.

Kina je “ušla” u prodaju oružja 2011. godine, a prema riječima dr. Ivana Elisa, profesora latinoameričkih studija na Institutu za strateške studije i ratovanje američke vojske, “prvo s manje sofisticiranom opremom, kao što su radari i avioni za obuku pilota, a u novije vrijeme s oklopnim vozilima i rezervnim dijelovima”.

“Većina vojnog materijala koji je stigao 2017. je bila iz Kine, uključujući tenkove, municiju, uniforme i pješačku opremu, kao i rezervne dijelove za rusku opremu”, izjavio je venecuelanski zapovjednik Nacionalne garde Antonio Benavides Tores. Ruski portal FRN je u razgovoru sa srpskim vojnim stručnjakom Vladimirom Gujaničićem saznao “da je kinesko vojno osoblje očito stiglo zajedno sa 65 tona humanitarne pomoći za Venecuelu”.

“To je u medijima bilo potcijenjeno, ali na temelju naših unutarnjih izvora i potrage za slikama, fotografija kineskih vojnika u Venecueli nije postojala do 28. marta 2019. To je dio kineske politike širenja njihovih stavova i neslužbenih priča za zapadnu štampu. Tako će kineski analitičari mjeriti odgovor zapadnih vlada, očekujući suprotna, ali još uvijek valjana mišljenja. Ukratko, ako zapadni aktivisti dobro reaguju na tu ideju, onda će u Kini nastaviti s proglašavanjem vojne podrške, kao što se to dogodilo u Siriji, vraćajući slučaj Venecuele donositeljima odluka u Kini koji su neodlučni ili traže takve odgovore”, rekao je Vladimir Gujaničić.

Dvije zemlje imaju snažne sporazume o saradnji u energetskom i vojnom sektoru, a predsjednik Maduro je zatražio pomoć Kine za medicinski sektor, nakon oštrih ekonomskih i finansijskih sankcija koje sprečavaju vladu u Karakasu da uveze medicinska i hirurška pomagala.

 

Autor Nermin N.

 

Izvor logicno.com, 02. april 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u