Glas Amerike: Vlada Srbije angažovala lobističku firmu

Ova advokatska kancelarija sa sedištem u Njujorku će lobirati za Srbiju „kod svih američkih zainteresovanih strana“

Glas Amerike je objavio da je Vlada Srbije angažovala kompaniju „Kliri Gotlib Stin i Hamilton LLP“ da za nju lobira u Vašingtonu.

Pozivajući se na dokument podnet američkom Sekretarijatu za pravosuđe 27. marta, Glas Amerike prenosi da će ova advokatska kancelarija sa sedištem u Njujorku lobirati za Srbiju „kod svih američkih zainteresovanih strana, uključujući i zvaničnike američke vlade, u vezi sa određenim pitanjima regionalne saradnje koje obuhvataju stranog klijenta (Srbiju) i Kosovo“.

U dokumentu koji je podnet Sekretarijatu za pravosuđe nalazi se i ugovor između firme „Kliri Gotlib Stin i Hamilton LLP“ i Kancelarije državnog pravobranioca Srbije. On je upućen 20. marta na adresu Olivere Stanimirović, koja se navodi i kao zvaničnica Vlade Srbije, a koja će biti po ugovoru, ispod kojeg se nalaze imena partnera firme Til Miler Ibolda i Fransoa Šarla Laprevotea. Oni se nalaze u kancelariji firme u Briselu, a pored njih dvojice, tim koji će raditi za Srbiju, čini još i Klaudija Arinaker iz kancelarije u Parizu.

U jednom delu ugovora, Miler Ibold i Laprevote podsećaju da njihova firma od 22. novembra 2013. zastupa Srbiju, zajedno sa Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom, Makedonijom, Slovenijom i Crnom Gorom (zemlje naslednice bivše Jugoslavije) i Narodnu banku Srbije, u vezi sa likvidacijom njujorških filijala Beogradske banke A.D. i Jugobanke A.D.

U podnesku se, dodaje Glas Amerike, ne navodi koliko će Vlada Srbije plaćati usluge firme, ali prema podacima dostupnim na zvaničnoj stranici Senata SAD, na kojoj lobističke firme prijavljuju sume koje naplaćuju klijentima, „Kliri Gotlib Stin i Hamilton LLP“ je od januara 2018. do danas u svojim kvartalnim izveštajima prijavljivao sume od 20.000 do 340.000 dolara.

Na zvaničnoj internet prezentaciji, ta advokatska kancelarija predstavljena je kao pionir globalne pravne profesije. Osnovalo je 1946. godine sedam partnera Džorx Kliri, Leo Gotlib, Henri Frendli, Mel Stin, Hju Koks, Fauler Hamilton i Džorž Bol.

Kompanija navodi da zapošljava 1.300 advokata, koji za nju rade u više od 50 država sveta i to, kako ukazuju, u sferama pravne, poslovne, socijalne i kulturne perspektive. Ima predstavništva u svetskim metropolama: Abu Dabiju, Pekingu, Briselu, Buenos Ajresu, Kelnu, Frankfurtu, Hong Kongu, Milanu, Moskvi, Njujorku, Parizu, Rimu, Sao Paulu, Seulu i Vašingtonu.

Kako je navedeno na njenom sajtu, glavni klijenti su: korporacije, finansijske institucije, vlade, lokalni biznisi, ali i pojedinci. Neki od njih su: „Erbas“, „Ameriken ekspres“, „Bank of Amerika“, „BNP Paribas“, „Boš“, „Koka-Kola“, „KKR“, ali i dve države Grčka i Argentina.

Kao bivše, neimenovane klijente, između ostalih navode 11 bivših federalnih tužilaca, dva bivša savetnika Federalne korporacije za osiguranje depozita, bivšeg zamenika generalnog direktora Evropske komisije za konkurenciju i nekoliko bivših članova pravne službe Evropske komisije.

 

Izvor Sputnjik, 02. april 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u