Blerova žena savetuje prištinsku vladu

Radi se o kompaniji „Omnija stratedži“, koja već devet meseci savetuje vladu Kosova, a čiji je ugovor vredan pola miliona evra nedavno istekao

Vlada Kosova platila je kompaniji Šeri Bler, supruge Tonija Blera, 500.000 evra za pravno savetovanje o Specijalnom sudu, tvrde iz prištinske televizije T7.

Iako su svi ugovori vlade Kosova sa međunarodnim kompanijama poverljivi, kosovski ministar pravde Abeljard Tahiri potvrdio je za T7 da vlada Kosova dobija savetodavne usluge o tome kako da se ponaša prema Srbiji u ovom procesu, preneli su prištinska Gazeta ekspres i Kossev. Pored toga, Kosovo ima i savetnike u vezi sa dokumentima i pravilima rada Specijalnog suda.

Televizija T7 javlja i da se na čelu jedne od dve kompanije koje savetuju kosovsku vladu o pitanjima vezanim za Specijalni sud nalazi Šeri Bler, žena bivšeg premijera Velike Britanije. Radi se o kompaniji „Omnija stratedži“, koja već, kako tvrde, devet meseci savetuje vladu Kosova, a čiji je ugovor vredan pola miliona evra nedavno istekao.

Pre nešto više od godinu dana objavljena je vest o još jednom polumilionskom ugovoru vlade Kosova, tačnije kabineta kosovskog predsednika Hašima Tačija, sa londonskim advokatom i bivšim tužiocem Haškog tribunala za Jugoslaviju Džefrijem Najsom. Najs je u međuvremenu angažovan kao jedan od dva branitelja Samija Ljuštakua, kog je u januaru ispitao specijalni tužilac u Hagu, podsećaju mediji na Kosovu.

Tada je Najs objavio da su on i koleginica Nevenka Tramp radili kako bi kosovska vlada mogla da pripremi materijal kojem niko neće imati pristup, a koji će se koristiti kada pojedinci budu optuženi od strane Specijalnog suda, kao i da im za taj rad nije isplaćeno preko 490.000 evra. To pismo bilo je povod za formiranje parlamentarne komisije skupštine Kosova koja treba da istraži sve lobističke ugovore koje je kosovski predsednik potpisivao dok je obavljao brojne javne funkcije.

Ipak, iako je započela sa radom, ta komisija je imala problema sa dostavljanjem potrebne dokumentacije od strane kabineta kosovskog predsednika, koji je jedino obelodanio da je ta institucija u poslednja 24 meseca potpisala ugovore sa stranim kompanijama u vrednosti od preko 1,2 miliona evra. Nedavno je i prištinski portal „Insajderi“ objavio informacije o daleko skromnijem ugovoru u iznosu od 12.000 evra, koji je zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj iz PDK, u funkciji predsednika radne grupe za izradu nacrta platforme o dijalogu, potpisao sa još jednim londonskim pravnikom Markom Velerom.

Veler, koji je profesor na Kembridžu, suprug je Nore Visoke Veler, rođake Gazima Visoke, bivšeg savetnika Envera Hodžaja, javio je „Insajderi“. Pre toga, još 2016. godine, dok je obavljao dužnost ministra spoljnih poslova, dok mu je Visoka bio savetnik, Hodžaj je potpisao i ugovor vredan 40.000 evra sa „Kembridž akademi of global afers“, čija je direktorka Nora Visok Veler.

 

Izvor Sputnjik, 03. april 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u