Borcu sa Košara nova kuća, posao i traktor

„Borim se za opstanak, ali bih opet otišao u rat da branim Srbiju“ – kazao je ovaj hrabri i časni čovek

Višestruko ranjenom borcu sa Košara Zoranu Peroviću (40), iz sela Ostre kod Čačka, koji s porodicom živi u veoma teškim uslovima, u brvnari staroj više od 150 godina, uskoro će biti podignuta nova kuća od 50 metara kvadratnih. To je, prilikom posete skromnom i poštenom čoveku, koji živi isključivo od nadničenja, obećao gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

– Grad će da pomogne u izgradnji kuće i u nabavci traktora. Za to postoji novac u budžetu. Ti si vredan čovek, čitava Srbija ti to duguje. Dobićeš i posao, da radiš i da imaš redovnu platu, da ne zavisiš od nadnice. Radovi na gradnji nove kuće od 50 metara kvadratnih počinju odmah. Ove nedelje počeće da se radi i pristupni put do kuće – rekao je Todorović u trošnoj kući Zorana Perovića.

Zoran se borio na Košarama, a sa granice Srbije sa Albanijom 1999. vratio se sa 17 kopči na glavi. Nema nijednog sigurnog dinara za ukućane, koji teško privređuju, i sam vodi domaćinstvo u gorskom bespuću. Sa njim, u brvnari sagrađenoj pre više od veka i po, u koju nije uvedena voda, žive ostareli roditelji Milomir i Milka, brat Vlade, koji je bolešljiv i ne ide od kuće, i drugi brat Rade, nadničar kao i Zoran.

Pored nadnice, jedini izvor prihoda za Peroviće je proizvodnja kajmaka, koji prodaju preprodavcima. Imaju pet krava i tri junice. Zarade taman toliko da plate struju, pa ova porodica nema ni dinara duga. Zoran se i dalje seća borbi na Košarama, kada je u jednom trenutnu sa svojim saborcima nosio u šatorskom krilu povređene i poginule ratnike. I sam je bio ranjavan, dva dana bio je u komi, ali se odmah, pošto se malo oporavio, vratio na položaj. – Borim se za opstanak, ali bih opet otišao u rat da branim Srbiju – kazao nam je ovaj hrabri i časni čovek.

ŽELjA
Prilikom posete, gradonačelnik Čačka je Zoranu poželeo i da se u novoj kući oženi, što je Perović dočekao sa osmehom, u nadi da će sresti srodnu dušu s kojom bi planirao i potomstvo.

 

Autor V. Ilić

 

Izvor Večernje novosti, 03. april 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u