Novosti: Tačijev tribunal kao zamka za srpske generale

„Srpski general da ode na suđenje koje organizuju teroristi koji su anektirali deo teritorije njegove države? Ni slučajno!“, ističe Stojanović

Koliko će se Srba naći na optužnicama za ratne zločine koje će biti procesuirane pred posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini, čiji je početak rada u pripremi, niko ne može da proceni, ali imajući u vidu kako su Srbi sa KiM do sada dospevali na kosovske optuženičke klupe, postoji bojazan da će ih biti i do sto.

Opasnost da se na njima nađu, preti i penzionisanim generalima: Ljubiši Dikoviću, nekadašnjem načelniku Generalštaba, Momiru Stojanoviću, bivšem načelniku VBA, i Božidaru Deliću, komandantu 549. mehanizovane brigade iz Prizrena u vreme sukoba na KiM.

Prema podacima koje prenose prištinski mediji, Specijalnom tužilaštvu Kosova već je predato više od 60 predmeta vezanih za ratne zločine, ali se ne precizira koje su nacionalnosti osobe koje su njima obuhvaćene. Povodom premeštanja slučajeva ratnih zločina sa Euleksa na kosovske sudove, predsednik Aleksandar Vučić u utorak je prokomentarisao:

– Tu nema šta posebno da se doda. Kadija te tuži, kadija ti sudi. To je sve što smo mogli da očekujemo, i ništa bolje i ništa više.

Šef skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže, za Novosti, da je Euleks završio istragu u 11 predmeta vezanih za ratne zločine, među kojima su i slučajevi Božidara Delića, Ljubiše Dikovića i Momira Stojanovića, i da su oni sada predati kosovskom pravosuđu. Vrlo je verovatno da će se svi oni sliti u novo odeljenje u Prištini, gde će se donositi odluke hoće li se podizati optužnice.

Bivši načelnik Vojno-bezbednosne agencije za Kosovo tokom 1998. i 1999. godine, Momir Stojanović, kaže, za Novosti, da je časno branio državu i da sve što je radio na KiM postoji u arhivama VBA i da je proverljivo.

– Kada su se pojavile neke spekulacije o mom nezakonitom ponašanju tokom 1998. i 1999, tadašnji ministar odbrane Boris Tadić pitao je tužiteljku Karlu del Ponte postoji li neki greh u vezi mog ponašanja i ona je rekla da haško tužilaštvo ne poseduje nikakvo saznanje o tome – navodi Stojanović.

A, pošto se 2015. godine pronela informacija da ga je Priština stavila na crvenu Interpolovu poternicu, Stojanović je, kako kaže, sam tražio da tužilaštvo u Beogradu pokrene istragu kako bi se utvrdile činjenice, jer ne želi da ima mrlju na svojoj biografiji. Ishod ovog postupka on očekuje u junu. Ako, kao što veruje, sve optužbe budu odbačene, on od srpskog državnog vrha očekuje da od Interpola zatraži da se poternica za njim skine, jer mu je zbog nje uskraćeno pravo slobode kretanja.

– U procesu koji je vodio Euleks, a koji će sada naslediti kosovski sud, na teret mi je stavljeno da sam na sahrani svog šuraka, koga su ubili teroristi, rekao da će „za tu glavu platiti sto albanskih glava“, pri čemu na toj sahrani nisam ni bio. Drugu stvar koju navode je da sam navodno planirao i komandovao operacijom u mestu Meja pored Đakovice, gde je ubijeno oko sto nedužnih Albanaca. Poznato je, međutim, da pripadnici VB ne planiraju niti komanduju borbenim dejstvima, niti sam ja za vreme te operacije bio u Đakovici – priča nam Stojanović.

Na pitanje, hoće li se, ako ga pozove sud iz Prištine, pojaviti na tamošnjem suđenju on kaže:

– Srpski general da ode na suđenje koje organizuju teroristi koji su anektirali deo teritorije njegove države? Ni slučajno!

Nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, nedavno je, takođe, rekao da mu je savest čista, a da je, prema njegovim saznanjima, optužnica protiv njega pisana u Beogradu, a zatim prosleđena u Prištinu. Diković je izjavio i da je on „najmanji problem“, jer se na poternicama mogu naći ljudi koji su komandovali dejstvima na Kosovu 1999, od najnižeg do najvišeg čina.

Da optuženih Srba može biti i više od 60, za naš list ocenjuje advokat Nebojša Vlajić, koji je branio Olivera Ivanovića. On pretpostavlja da će se raditi o pripadnicima policijskih i vojnih snaga koji su bili na komandnim funkcijama tokom 1999. godine, ali kaže da je ovde glavno pitanje na osnovu kojih dokaza će se pisati optužnice.

ADVOKAT PANTOVIĆ: ALBANSKE SUDIJE ZAHVATIĆE EUFORIJA
Iako je bilo mnogobrojnih primedaba na rad Euleksa i Unmika u domenu suđenja za ratne zločine, smatram da je Euleks trebalo da nastavi da se bavi ratnim zločinima, a ne da nadležnost u ovom segmentu preuzmu lokalne sudije. Euleksove, odnosno međunarodne sudije, u svakom slučaju su objektivnije od lokalnih – kaže za naš list advokat Ljubomir Pantović, jedan od najzastupljenijih advokata u odbranama Srba pred sudovima na KiM.

POTERNICE ZA ODSUTNIMA
S obzirom na to da kosovske vlasti pripremaju zakone kojima bi se dozvolilo da se sudi i u odsustvu optuženih, advokat Vlajić objašnjava da bi u takvom slučaju suđenje bilo javno, i da bi svaki optuženi imao branioca iako nije prisutan u sudnici. Za te ljude, kako upozorava, svaki prelazak granice i boravak u zemljama koje su priznale Kosovo, bio bi veliki rizik, jer bi preko Unmika Priština od Interpola mogla da zatraži da se za njima raspišu poternice.

 

Autor D.R. Đorđević

 

Izvor Večernje novosti, 03. april 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u