Vašington post: Rusija osujetila planove SAD u Venecueli

Američki list navodi i da je glavni problem nastao onog trenutka kada su u Venecuelu sleteli ruski vojni avioni

U poslednjih nekoliko meseci SAD su bile primorane da smanje entuzijazam kada je reč o dolasku na vlast novog predsednika u Venecueli, jer je Rusija, vođena svojim finansijskim i geopolitičkim interesima, aktivno podržavala predsednika Nikolasa Madura da ostane na vlasti, ocenjuje američki list Vašington post.

Pre samo nekoliko meseci Trampa su uveravali da je Madurov krah neizbežan, te da će ga zameniti mladi Huan Gvaido, koji je sam sebe proglasio za predsednika u Venecueli, piše list, ali i dodaje da se umesto toga desilo sasvim suprotno. Iako lider opozicije Gvaido uživa podršku preko 50 država sveta, Maduro ima podršku Kine, Turske i, pre svega, Rusije, podseća list i naglašava da je upravo podrška Moskve jedna od presudnih, jer isporučuje Karakasu i hranu i lekove, te nastavlja da investira u naftni sektor.

Jedan od bitnijih razloga zbog čega Rusija podržava Venecuelu jeste i taj što Karakas duguje Moskvi 3,1 milijardu dolara, a još dve milijarde ruskoj naftnoj kompaniji „Rosnjeft“, samim tim u slučaju promene vlasti ruske investicije bi mogle biti ugrožene, ocenjuje Vašington post.

Američki list navodi i da je glavni problem nastao onog trenutka kada su u Venecuelu sleteli ruski vojni avioni, budući da je Vašington taj potez Moskve okarakterisao kao direktnu provokaciju, ali su Rusi te optužbe odbacili pozvavši se na sporazum o vojnoj saradnji koji postoji između Rusije i Venecuele, te još jednom potvrdili da nikome ne dozvoljavaju da se meša u unutrašnja pitanja drugih zemalja.

 

Izvor Sputnjik, 03. april 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u