Kurc: Nema rešenja za KiM bez podrške velikih sila

„Građani Srbije moraju da budu svesni da bez efektivne i jasne normalizacije odnosa Beograda i Prištine neće biti pristupanja u EU“

Svako moguće rešenje kosovskog problema morati da ima podršku velikih sila, pogotovo stalnih članica Saveta bezbednosti UN, rekao je austrijski kancelar Sebastijan Kurc. Istakao je da građani Srbije moraju da budu svesni da bez jasnog napretka u odnosima Beograda i Prištine Srbija neće moći da se priključi Evropskoj uniji.

Sebastijan Kurc je u intervjuu za magazin Kord rekao da im je u interesu da budu u bliskim odnosima sa SAD kada je u pitnju zapadni Balkan, kao i da imaju njihovu podršku u ohrabrivanju napretka u postizanju rešenja za pitanje Beograda i Prištine.

Kako je naveo, građani Srbije moraju da budu svesni „da bez efektivne i jasne normalizacije odnosa Beograda i Prištine neće biti pristupanja u EU“.

„Imamo dobre odnose i sa Beogradom, i sa Prištinom, i pokušavamo da podržimo proces (dijaloga) što je više moguće“, rekao je austrijski kancelar.

Kurc je ponovio da je oduvek smatrao da je mesto Srbije u Evropskoj uniji, kao i svih drugih zemalja zapadnog Balkana, dodajući da ono što se dešava na zapadnom Balkanu ima direktan uticaj na Austriju. Austrijski kancelar je dodao da je za pristupanje EU potrebno sprovesti niz reformi i da je u Srbiji pod vođstvom Aleksandra Vučića već sproveden značaj broj reformi.

Na pitanje da li je pristupanje Srbije i drugih zemalja zapadnog Balkana privremeno uklonjeno sa agende Brisela, s obzirom na trenutna dešavanja unutar EU, Kurc je izričito naglasio da to nije tačno.

„Šta je moglo da vas dovede do takvog zaključka? Upravo je suprotno, jer je tokom bugarskog i austrijskog predsedavanja EU 2018. proces proširenja stavljen na vrh agende“, naglasio je austrijski kancelar.

ODLIČNI ODNOSI SA SRBIJOM
Na pitanje lista da li su nesuglasice između njega i šefa srpske diplomatije Ivice Dačića uticale na bilateralne odnose Srbije i Austrije, Kurc je odgovorio da su odnosi dve zemlje odlični i da obe zemlje imaju interes da tako i ostane.

„Redovno imam susrete sa predsednikom Vučićem i mojom koleginicom, premijerkom Anom Brnabić, i mi imamo odlične lične odnose. Ivicu Dačića poznajem već dugo vremena i nedavno smo se videli u Beču“, rekao je Kurc.

Podsetivši da je Austrija jedan od glavnih investitora u Srbiju i da je do sada u tu zemlju investirala preko 2.3 milijardi evra, Kurc je naglasio da su austrijske kompanije zainteresovane za dugoročno ulaganje i širenje poslovanja u zemlji.

 

Izvor Tanjug/RTS, 03. april 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u