EU stala uz Španiju povodom Gibraltara

Evropska unija je u okviru procesa Bregzita stala uz Španiju i Gibraltar je definisala kao britansku koloniju

“Gibraltar je kolonija britanske krune. Kako se vodi spor između Španije i Ujedinjenog Kraljevstva o suverenitetu nad Gibraltarom, rješenje se mora postići u svjetlu relevantnih rezolucija i odluka Skupštine Ujedinjenih nacija”, navodi se u fusnoti Uredbe oslobađanja od viza za britanske građane u slučaju teškog Bregzita koju je u četvrtak usvojio Evropski parlament, čime je o statusu Gibraltara označio prvo pozicioniranje Evropske unije uz Španjolsku.

Tekst je dobio zeleno svjetlo Odbora Evropske komisije za slobodu, pravosuđe i unutrašnje poslove prethodnog dana, nakon razrješenja na tom mjestu britanskog predsjednika ovog tijela Kloda Moraesa, koji je tokom pet krugova pregovora pokušao eliminisati proglašenje Gibraltara kolonijom, iako je u tome bio usamljen u odnosu na ostalih 27 predstavnika zemalja koje su još uvijek partneri Ujedinjenog Kraljevstva.

Uredba je odobrena ogromnom većinom od 502 glasa za, 81 protiv i 29 suzdržanih, a omogućiće britanskim građanima, uključujući one s prekomorskih teritorija kao što su Gibraltar ili Foklandska ostrva, da putuju bez viza u zemlje Šengenskog područja za period od 90 dana svakih šest mjeseci kada Ujedinjeno Kraljevstvo napusti EU. Proces mora biti uzajaman i građani EU isto tako mogu putovati u Gibraltar i na Foklandska ostrva.

“Ovo je prvi put da jedan tekst Evropske unije Gibraltar jasno označava kao “koloniju”. Bregzit je za nas negativan proces , ali s obzirom na pitanje Gibraltara dopušta da stvari budu jasne”, rekao je španski državni sekretar za EU, Luis Marko Aguiriano. Zvaničnik podsjeća da je London nametnuo teške uslove u vezi sa statusom Gibraltara kada je Španija ’80-ih godina prošlog veka ulazila u EU.

Sada mogući izlazak Velike Britanije iz bloka pojačava poziciju Madrida, što je dovelo do toga da su se obje zemlje dogovorile o četiri memoranduma i fiskalnom sporazumu, kako bi se spriječio bijeg kapitala na Gibraltar. S britanske strane je bilo mnogo kritika zbog uspješnih španskih pritisaka u evropskim institucijama kako bi se neutralisala blokada Londona. Španija, kao i ostatak 27 zemalja, zadržava mogućnost stavljanja veta na buduće sporazume s Ujedinjenim Kraljevstvom i nada se da će takva dinamika postati norma u budućem pozicioniranju EU.

Gibraltar, područje na južnom dijelu Pirinejskog poluostrva, ustupljen je Londonu 1713. Utrehtskim ugovorom, koji, međutim, naglašava da ni vode ni prevlake nisu prepuštene Britancima, što London izbjegava spomenuti. Godine 1967. je Generalna skupština Ujedinjenih nacija odobrila Rezoluciju 2353 u kojoj je pozvala Veliku Britaniju i Španiju na pregovore “s ciljem okončanja kolonijalne situacije s Gibraltarom”.

 

Autor Saša F.

 

Izvor logicno.com, 05. april 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u