Tramp predložio da SAD, Kina i Rusija smanje izdatke za naoružanje

„Naše tri zemlje se mogu usaglasiti da prekinu da troše novac na naoružanje i da ga preusmere u produktivnije stvari u interesu dugotrajnog mira“

Donald Tramp je izjavio da Sjedinjene Države nude Rusiji i Kini mogućnost trojnog dogovora o smanjivanju rashoda na naoružanje. Nakon pregovora sa kineskim vicepremijerom Liu Heom na istu temu je dodatno rekao:

„Rusija, Kina i mi proizvodimo oružja na stotine milijardi dolara, uključujući i nuklearno oružje. To je naprosto smešno. Mogao bih da kažem da će se i Kina i Rusija složiti da to nema smisla“. Ovaj Trampov nastup su prenosile američke televizije, a on je Moskvi i Pekingu predložio da se utroje dogovore da ne proizvode oružja koliko proizvode sada: „Naše tri zemlje se mogu usaglasiti da prekinu da troše novac na naoružanje i da ga preusmere u produktivnije stvari u interesu dugotrajnog mira“.

Američki predsednik se posle izgovorenog direktno obratio kineskom vicepremijeru sa molbom da kaže šta misli o ideji da se novac (koji se troši na oružje) „preusmeri u druge svrhe“. Liu je odmah rekao: „Mislim da je to veoma dobra ideja“. Tramp je nedavno objavio da SAD napuštaju Sporazum o raketama srednjeg i malog dometa, ali je potom dopustio mogućnost da Moskva, Peking i Vašington umesto njega zaključe novi još sveobuhvatniji sporazum.

Predsednik SAD se pre susreta sa Liu obratio Meksiku i saopštio da mu daje godinu dana da povede ozbiljnu borbu sa tokovima droge koje preko njegove teritorije vode u SAD. Istovremeno je Meksiku zapretio da će Vašington – ako se dotok droge preko te zemlje u SAD makar bitno ne smanji – uvesti carine na njenu robu, pogotovo na automobile. „Ako ni to ne zaustavi drogu – zatvorićemo granicu sa Meksikom“ – otvoreno je zapretio Tramp.

 

Izvor Fakti, o5. april 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u