Inicijativa za štampanje jedinstvenog Srpskog bukvara

„U svim srpskim zemljama javlja se potreba za očuvanjem srpskog jezičkog identiteta“, kaže se u saopštenju

Konferencija srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona saopštila je da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću uputila molbu za pokroviteljstvo u izradi i štampanju jedinstvenog Srpskog bukvara.

Konferencija je u saopštenju dostavljenom Tanjugu navela da su mnogobrojni razlozi doveli do inicijative za štampanje jedinstvenog Srpskog bukvara, koja je nedavno prihvaćena na Skupštini Konferencije.

„U svim srpskim zemljama javlja se potreba za očuvanjem srpskog jezičkog identiteta“, kaže se u saopštenju, uz isticanje da bi jedinstveni Srpski bukvar bio knjiga bez koje se ne mogu zamisliti biblioteke srpskih porodica širom sveta. Duhovni i kulturni integralizam, kako se ističe, uslov su za očuvanje svekolikog našeg naciona i otuda se čini da je štampanje jedinstvenog srpskog bukvara, namenjenog svoj srpskoj deci, nasušna potreba.

Konferenciju srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona čine Samouprava Srba u Mađarskoj, Savez Srba u Rumuniji, Nacionalni savet Srba u Sloveniji, Udruženja Srba iz Hrvatske, Nacionalni savet Srba u Makedoniji, Udruženje srpskog naroda „Morača-Rozafa“ iz Albanije, Asocijacija „Stvaraoci Republike Srpske“ iz Republike Srpske, Društvo srpskih domaćina iz Srbije i Srpski nacionalni savjet iz Crne Gore.

Sa ovom inicijativom, kaže se u saopštenju, već su saglasne i podržavaju je najznačajnije kulturne i duhovne institucije srpskog naroda u srpskim zemljama i rasejanju, među njima su Matica srpska iz Novog Sada i Srpska književna zadruga.

 

Izvor Sputnjik, 07. april 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u