Na Kosovo stiže 500 albanskih vojnika?

Vojnici NATO iz Albanije, koji trenutno borave na KiM, učestvuju na vežbama i njihov precizan broj se krije

Kontingent vojnika iz Albanije koji bi trebalo da bude upućen na Kosovo i Metohiju brojaće između 300 i 500 vojnika, saznaje Blic.

Prema diplomatskim izvorima iz Prištine, politička odluka u NATO je doneta, međutim operativna – nije. To praktično znači, da je još uvek otvoreno pitanje kada će i u koji deo KiM biti upućeni pripadnici NATO iz Albanije. I dok se čeka operativna odluka, koja bi značila i zeleno svetlo za upućivanje albanskih vojnika na Kosovo, nekoliko njih se pre dva dana prošetalo glavnom ulicom Severne Mitrovice. Grupu su mahom činili pripadnici KFOR-a iz evropskih zemalja. Srpski izvori sa KiM prenose za Blic da su, međutim, u grupi bili i vojnici u uniformama sa crnogorskom zastavom.

– Jedna od ideja i jeste da albanski vojnici koji bi bili u sastavu KFOR-a na Kosovu budu zajedno sa vojnicima iz Crne Gore. Prema procenama, prisustvo Crnogoraca bi ublažilo mogući negativan odnos prema albanskim vojnicima. Crnogorci treba da amortizuju moguće neprijateljstvo prema vojnicima iz Albanije – kaže Blicov diplomatski izvor.

Vojnici NATO iz Albanije, koji trenutno borave na KiM, učestvuju na vežbama i njihov precizan broj se krije. U Prištini su, međutim, već duže vreme dva operativca iz Crne Gore. U sedištu NATO u Briselu, jednostavno rečeno, mnogo toga se krije i ne saopštava vlastima u Srbiji. Među brojnim razlozima nije samo činjenica da Srbija nije članica, već i zbog bliskosti sa Rusijom. Politička odluka o upućivanju kontingenta albanske vojske na KiM nije saopštena kada je i doneta. Takođe, Alijansa se preselila u novu zgradu, a predstavnici Srbije, koja je u „Partnerstvu za mir“, ostali su u staroj zgradi.

KFOR je preksinoć, po odlasku albanskih vojnika sa severa KiM, saopštio da to nije bila provokacija, već izviđačka aktivnost grupe oficira NATO u pratnji KFOR-a i da nema razloga za uznemirenje.

– Ovo nije provokacija, već zajednička aktivnost NATO, a prisustvo četiri albanska oficira ne bi trebalo nikoga da iznenadi jer je Albanija član NATO već deset godina. Osim toga, trebalo bi da bude poznato da Albanija takođe doprinosi misiji KFOR-a – navode u NATO. – U stvarnosti nema razloga za brigu niti straha od bilo čega – navodi KFOR.

U saopštenju se ističe da KFOR nastavlja da bude nepristrasno posvećen svom mandatu datom od UN kako bi zaštitio sve ljude na Kosovu: „Svi se moraju osećati bezbednije kada KFOR sprovodi vežbe i kreće se po Kosovu“.

NEOBIČNO UPUTSTVO
Dok KFOR navodi da se na severu izaziva neosnovana zabrinutost među stanovništvom i poručuje da je situacija na severu, kao i širom Kosova, „apsolutno pod kontrolom i da nema nikakvih naznaka ili dokaza o mogućim nemirima ili nasilju“, Nemačka i Britanija izdale su neobično upustvo. Ambasada Velike Britanije u Prištini i nemačko Ministarstvo spoljnih poslova savetovali su svojim građanima da ne putuju na Kosovo i da izbegavaju putovanja u opštine na severu osim kada je to neophodno.

KRIMINALIZACIJA SEVERA
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je juče da je upozorenje britanskih vlasti građanima da nije bezbedno putovati na sever Kosova „nastavak kriminalizacije severa Kosova“ i istovremeno zapitao „koji to njihovi građani uopšte putuju na tu lokaciju“. Dačić je rekao i da nije Srbija kriva za usporavanje dijaloga o Kosovu, već su za to krive takse koje je Haradinaj uveo.

Reagujući na izjavu potpredsednika kosovske vlade Hodžaja da bi trebalo formirati „antisrpski pakt“, Dačić je rekao da misli da se Hodžaj pokajao i dodao da je „njihova odlika bila da ćute i rade, i sad svi to moraju da demantuju jer svi zvanično pričaju da žele dobre odnose sa Srbijom“. Ministar spoljnih poslova ponudio je i da ponese papire u Varšavu kako bi Bedžetu Pacoliju pokazao koliko je zemalja povuklo priznanje Kosova.

 

Autor Željka Jevtić

 

Izvor Blic, 07. april 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u