U Libiji besni građanski rat, svet poziva na smirivanje

Prvi čovek libijske vlade optužio je generala Kalifu Haftara da je organizovao državni udar i dodao da će se sa pobunjenicima oštro obračunati

U Libiji su nastavljeni žestoki sukobi u blizini Tripolija između provladinih i pobunjeničkih snaga, koje prevodi komandant Kalifa Haftar. Međunarodno nepriznata Libijska nacionalna armija saopštila je sinoć da je preuzela kontrolu nad aerodromom u predgrađu prestonice Tripolija. Svetske sile i Ujedinjene nacije traže prekid sukoba u Libiji.

Sukobi u Libiji ulaze u četvrti dan. Tim povodom, u obraćanju naciji, prvi čovek libijske vlade optužio je generala Kalifu Haftara da je organizovao državni udar i da će se sa pobunjenicima oštro obračunati.

„Dali smo naređenje oružanim snagama i bezbednosnim službama da suzbiju pretnju koja ima za cilj destabilizaciju zemlje i zastrašivanje civila. Ponovo pozivamo međunarodnu zajednicu da ne bi trebalo da izjednačava agresora i one koji se brane, one koji žele vojnu državu i one koji su posvećeni demokratskom poretku“, poručio je premijer Libije Fajez el Seraj.

Vojnici generala Haftara su na obodu prestonice. Prvi čovek libijske nacionalne armije, koja je na strani pobunjenika, tvrdi da njihove snage kontrolišu aerodrom u Tripoliju, jug Libije i naftna postrojenja.

„To su oblasti koje smo oslobodili i tu sada nema sukoba“, ističe Ahmed Mismari, portparol Libijske nacionalne armije.

SVET POZIVA NA SMIRIVANjE TENZIJA
Stižu i reakcije međunarodne javnosti. Emanuel Makron i Antonio Gutereš u telefonskom razgovoru su pozvali na poštovanje rezolucije Saveta bezbednosti, dok su ruski i egipatski šefovi diplomatije istakli da je važno mirno rešenje krize bez stranog mešanja.

„Pozivamo na dijalog između komandanta Haftara i vlade u Tripoliju, U kontaktu smo sa svim političkim snagama u toj zemlji i svima šaljemo istu poruku. Rusija nikada nije podržavala nijednu stranu. Protiv smo stranog mešanja u unutrašnje stvari Libije“, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Sameh Šukri, ministar spoljnih poslova Egipta, smatra da je situacija u Libiji zabrinjavajuća zbog nestabilnosti i zbog toga što terorizam sa juga ulazi tu zemlju.

„Brine i to što regionalne sile podržavaju terorističke organizacije i milicije, što povećava nestabilnost, jedinstvo i suverenitet libijske teritorije“, navodi Šukri.

U Libiji, od ubistva Moamera el Gadafija pre osam godina vladaju dve vlade. Jedna je međunarodno priznata u Tripoliju, a drugu u Bengaziju predvodi komandant samoproglašene Libijske nacionalne armije general Kalifa Haftar.

 

Autor Slobodan Radovanović

 

Izvor RTS, 07. april 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u