Čović: Srbima na severu KiM se sprema neko zlo

On upozorava da će prištinskim vlastima biti potreban neki zvučan korak koji ima težinu što je, najverovatnije, zaokruženje ‘suvereniteta’

Bivši šef Koordinacionog tela za KiM Nebojša Čović smatra da se Srbima na severu Kosova „sprema zlo“. Prema njegovom mišljenju, prištinske vlasti uz podršku svojih stranih mentora planiraju da „zaokruže suverenitet na celoj teritoriji KiM“.

Čović u autorskom tekstu za Srpski telegraf, koji prenosi Tanjug, podseća da je ovo godina dva jubileja, 70-godišnjice NATO i 20-godišnjice bombardovanja SRJ, zbog čega je, kako dodaje, izvršen veliki pritisak, pre svega na Beograd, da pristane na sporazum o normalizaciji odnosa, koji je, kako su to zamislile strane sile, trebalo da rezultira međusobnim priznavanjem.

„Time bi se oprao zločin SAD, Velike Britanije i NATO učinjen bombardovanjem SRJ i zauvek ad akta stavile mnogobrojne civilne i vojne žrtve ovog bombardovanja i enormna materijalna šteta“, dodaje Čović. Čović, između ostalog, podseća i na saopštenje Kfora o legitimitetu aktivnosti albanskih snaga na KiM, uključujući i severne opštine sa većinskim srpskim stanovništvom.

On smatra da bi zbog toga srpske najviše institucije trebalo da hitno upute demarš generalnom sekretaru NATO i vladama zemalja članica. „Ovaj korak treba preduzeti što pre iz sledećih razloga: Priština sprema veliku proslavu ’20-godišnjice oslobođenja’, formirali su i posebnu radnu grupu koja se time bavi, dolaze im ‘kraljice majke’ kosovskog projekta – Madlen Olbrajt i Hilari Klinton, verovatno će tu biti i porodica Bler“, kaže bivši zamenik premijera u Vladi Srbije.

Čović upozorava da će prištinskim vlastima biti potreban neki zvučan korak koji ima težinu, što je, imajući u vidu koordinisane napore Britanije i Nemačke da predstave severne opštine kao kriminalne sredine i nedavne izjave čelnika Kfora, najverovatnije zaokruženje ‘suvereniteta’ na celoj teritoriji KiM.

On dodaje da su na ovakav korak upozorili i dobronamerni saradnici američkog predsednika Donalda Trampa i da to treba shvatiti ozbiljno, podsećajući da su na nedavnom savetu NATO, u nezvaničnim razgovorima, kao glavni neprijatelji Alijanse najčešće pominjani Rusija, Kina i Donald Tramp.

 

Izvor Tanjug/B92, 08. april 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u