Sukob na Filozofskom; Fakultet: SANU vrši pritisak

Reč je, inače, o slučaju vanrednog profesora Odeljenja za istoriju Mire Radojević, koja nije izabrana u zvanje redovnog profesora

Redovni profesori Odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta reagovali su na pismo akademika povodom izbora profesora tog odeljenja u zvanja, optužujući akademike za pritisak i pokušaj uticaja na izbor profesora, na šta, ističu sa Filozofskog fakulteta, članovi SANU nemaju pravo, prenosi Tanjug.

Reč je, inače, o slučaju vanrednog profesora Odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta Mire Radojević, koja nije izabrana u zvanje redovnog profesora, a tim povodom je ranije reagovala grupa studenata, a potom i Odeljenje SANU za istorijske nauke, koje je prošle sedmice podržalo profesorku Radojević.

Profesori Odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta danas navode, u pismu dostavljenom Tanjugu, da je Univerzitet u Beogradu obavezan da postupa po zakonima i propisima koji važe za Univerzitet, a ne po propisima za izbor članova SANU i podsećaju da pravo prihvatanja ili odbacivanja predloga o izboru nastavnika pripada isključivo izbornim većima fakulteta.

“Mi ne zavirujemo u dvorište Akademije i njenog Istorijskog odeljenja, ali ne dopuštamo da se njeni akademici mešaju u naše poslove“, poručuju profesori.

Dodaju da su akademici vanrednog profesora Miru Radojević izabrali za dopisnog člana SANU i da sada vrše pritisak na Filozofski fakultet da izabere Radojević za redovnog profesora, a ona, kako tvrde, ima “krajnje sumnjive naučne rezultate“. Ocenjuju da SANU na taj način želi da “pokrije“ svoj propust pri njenom izboru za dopisnog člana. Profesori primećuju da se u pismu podrške članova SANU za izbor profesorke Radojević nabrajaju njeni naučni radovi, ali da nema ni reči o njihovom kvalitetu, što je, smatraju, jedini osnov valjanosti naučnog opusa.

U SANU, međutim, smatraju da se profesorki Radojević sprečava napredovanje u karijeri, jer „pruža dosledni otpor” na Odeljenju Filozofskog fakulteta za istoriju, što je, kako navode profesori, delom tačno. Kolege profesorke Radojević tvrde i da ona pruža otpor normalnom radu Odeljenja i da već pet godina radi sa grupom nastavnika koji ne žele da poštuju odluke koje se donose većinom glasova.

“Radojević se ‘dešava’ normalna i u zakonskim okvirima legalna procedura za izbor redovnog profesora, kroz koju smo svi mi prošli, ali bez zaštite i podrške akademika SANU, već svojim trudom i radom“, napominju profesori.

Naglašavaju da su dosadašnji pritisci iz SANU izazvali poslednjih godina velike nemire na Filozofskom fakultetu i dodaju da je jedan od uzroka sukoba na Odeljenju za istoriju mešanje dvojice akademika sa Odeljenja istorijskih nauka u kadrovsku politiku Fakulteta, što ocenjuju kao nedopustivo.

“Dužnost je profesora Filozofskog fakulteta, a naročito Uprave, pa i Rektorata, da odbije ovakav flagrantni pritisak Akademije na izborne procedure Univeriteta“, dodaju profesori.

U pismu navode i da je procedura za unapređenje Radojevićeve kasnila, jer kadrovska služba nije nikog obavestila da raspiše konkurs za izbor u septembru i da je to učinjeno tek u novembru prošle godine. Tvrde da Radojević nije imala monografiju, koja je “osnovni uslov za unapređenje“, te da javnosti nije bio stavljen na uvid ni rukopis njene neobjavljene knjige.

Potpisnici pisma su redovni profesori Filozofskog fakulteta Radoš Ljušić, Dubravka Stojanović, Nikola Samardžić, Radivoj Radić, Siniša Mišić, Danijela Stefanović, Vlada Stanković, Suzana Rajić, Miloš Jagodić, Tatjana Subotin Golubović.

Odeljenje istorijskih nauka SANU podržalo je prošlog četvrtka profesorku Miru Radojević sa Odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta kojoj, kako su rekli, pojedinci sa matičnog fakulteta pokušavaju da ospore unapređenje u zvanje redovnog profesora.

Iz SANU su naveli da se time dovodi u pitanje i njen ostanak na fakultetu, te smatraju da je to nedopustivo za rad Filozofskog fakulteta, kao i bilo koje druge visokoškolske ustanove. Javnu podršku vanrednom profesoru Miri Radojević dalo je 14 članova Odeljenja istorijskih nauka SANU, među kojima su akademici Vasilije Krestić, Desanka Kovačević Kojić, Gojko Subotić.

 

Izvor Politika, 08. april 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u