U Vojvodini dogovoreno stvaranje „Vojvođanskog fronta“

U srpskoj javnosti kritikovani su za separatizam, a Odžić kaže da je na to već oguglao i da „svi smo mi separatisti koji spomenemo V od Vojvodine”

Političari koji traže „punu autonomiju” Vojvodine najavili su osnivanje vojvođanskog fronta. Iza ideje udruživanja stoje Liga socijaldemokrata Vojvodine i Vojvođanska partija, čiji su lideri Nenad Čanak i Aleksandar Odžić nedavno sklopili sporazum o saradnji. Polaze od toga da je status i ustavni položaj Vojvodine u okviru Srbije, definisan Ustavom iz 2006, neprihvatljiv.

U prošlosti je Vojvođanski front postojao u Kraljevini Jugoslaviji. Nezadovoljna ekonomskim i političkim položajem Vojvodine, grupa političara iz raznih stranaka tražila je promenu državnog uređenja.

„Tokom jula 1935. usvojena je platforma za delovanje Vojvođanskog fronta. Ona je bazirana na govoru dr Žarka Jakšića, sinovca Đure Jakšića, u kom je istaknuto da ’Vojvodina odlučno hoće ovu državu, ali, isto tako, odlučno neće ovo i ovakvo državno uređenje’”, navodi za Politiku istoričar dr Miloš Savin iz Novog Sada.

Pokret je optuživan za separatizam i prohrvatsku orijentaciju, a raspao se pred početak Drugog svetskog rata. I u protekloj deceniji povremeno su najavljivana okupljanja u „autonomistički” blok ili front. Kada su pokrajinske nadležnosti pale na Ustavnom sudu Srbije 2012. godine, ovakvo zbijanje redova je podsticano iz Liberalno-demokratske partije. Osnivanje vojvođanskog fronta očekuje se u narednih šest meseci, a prvi korak ka tome je sporazum LSV-a i VP-a, kaže za Politiku Bojan Kostreš, zamenik predsednika Lige.

„Ideja je da kao dve autohtone vojvođanske stranke pozovemo i ostale na saradnju, prvo nacionalne zajednice, a posle i nevladin sektor i ugledne pojedince. To nije predizborna koalicija, već šira platforma za saradnju koja treba da odgovori ne samo o pitanju Vojvodine, nego i o Srbiji kao decentralizivanoj i regionalizovanoj državi. Izvesno je da je pitanje Kosova na dnevnom redu i da će posle toga Srbija menjati Ustav i rešavati unutrašnja pitanja. Naša ideja je da bude drugačije organizovana. Beograd ima sve prerogative da bude pokrajina, a Niš i Kragujevac centri regiona. Tu je i pitanje Sandžaka, o kome treba razgovarati. Vojvodina treba da ima zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, imovinu i prihode, sve garantovano ustavom”, kaže Kostreš.

To su već dugo otvorene karte zagovornika autonomije i republike Vojvodine. U srpskoj javnosti kritikovani su za separatizam, a Odžić kaže da je na to već oguglao i da „svi smo mi separatisti koji spomenemo V od Vojvodine”. Od Miloševića do Vučića, smatra, gotovo je sve isto, a oni koji se danas, kako kaže, predstavljaju kao prava opozicija, u programima imaju ukidanje Vojvodine.

U Vučićevoj Srpskoj naprednoj stranci kažu da je SNS pokazao kako se vodi računa o interesima građana koji žive u Vojvodini – otvaranjem novih fabrike i sređivanjem zdravstvenih ustanova i bolnica, kupovinom opreme…

„A oni koji žele da od Vojvođanina naprave profesiju, za 16 godina vlasti nisu uradili ni šestinu onoga što smo mi za nepune tri godine. Građani će prepoznati na nekim narednim izborima koje bio za Vojvodinu i za svaki deo Srbije”, dodaje potpredsednik SNS-a Milenko Jovanov u izjavi za Politiku.

Analitičari smatraju da se na ovom „frontu” vodi „bitka” za građansku opciju. „Sasvim otvoreno – vojvođanski front interesni je savez čiji cilj jeste upravo taj da zatvori ili bar ograniči prostor za artikulaciju nove, jasne, građanske i demokratske vojvođanske alternative”, kaže za Politiku istoričar umetnosti i pisac Novi Nebojša Milenković.

Aleksandar Odžić smatra da je sporazum VP-a i LSV-a logičan potez, jer se stranke programski slažu, mada već deceniju samostalno nastupaju. On je 2008. napustio Ligu. Tvrdi da nije bilo ni sukoba ni ružnih reči, već neslaganja oko načina rada. Opisujući sadašnje utiske kaže: „Kao da smo juče sarađivali.” Ne slaže se s time što je LSV u vlasti u Novom Sadu sa SNS-om, ali misli da to „ne bi trebalo da bude kamen razdora” za planove VP-a i LSV-a u budućnosti. Između VP-a i Lige su „samo nijanse”: da li Vojvodina treba da bude republika ili autonomija. Zagovornik objedinjavanja snaga je i NVO Vojvođanski klub, ali ga zasad nema u tom društvu. Navodno, kad Liga izađe iz vlasti u Novom Sadu, Vojvođanski klub ući će u front. Predsednica kluba Branislava Kostić odbacuje da među njima ima nesporazuma. „To je proces i mi nećemo lomiti preko kolena”, kaže ona za Politiku.

Milenković smatra da su ideju pokrajinske autonomnosti, kakvu smo dosad poznavali, potrošili i iskompromitovali upravo ljudi koji su se do sada ponašali kao njeni vlasnici. Dodaje, podjednako misli na političke aktere i deo civilnog sektora koji im je ovih godina i decenija bio iznimno blizak, pa je tako „od ideje vojvođanske autonomnosti ostala samo ljuštura lišena svake suštine”.

„U čitavoj priči oko vojvođanskog fronta upadljivo izostaje jasna artikulacija političke ideje i koncepta koji bi bio povod i razlog najnovijeg okupljanja – osim ukoliko nije u pitanju puko političko preživljavanje. A znamo da jeste”, kaže Milenković.

 

Autor Snežana Kovačević

 

Izvor Politika, 08. april 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u