Država će pomoći snimanje dva filma o NDH

Kusturica ističe da bi svake godine u narednih 14 trebalo da se snime bar dva-tri filma o Jasenovcu da bi stigli ono što smo 1945. godine izgubili

Nakon što završi film o genocidu u Južnom Sudanu, naš proslavljeni reditelj Emir Kusturica uhvatiće se ukoštac sa još jednom bolnom istorijskom temom – Jasenovcem. Film o genocidu u NDH Kusturica će, kako je saopšteno na jučerašnjoj pres konferenciji u Ministarstvu kulture, najverovatnije početi da snima naredne godine, a realizacija čitavog projekta trebalo bi da bude okončana do 2021.

Iako je već najavljeno da će reditelj Predrag Gaga Antonijević snimiti film o Jasenovcu „Dara”, koji je, kako je podsetio ministar kulture Vladan Vukosavljević, dobio podršku Filmskog centra Srbije i realizovati ga do 2020, razgovarao je sa Emirom Kusturicom da se prihvati rizika i, takođe, pozabavi temom genocida u NDH:

– Reč je o velikoj i bolnoj temi, rani na telu našeg naroda i uspeli smo da postignemo načelni dogovor da se pozabavi tom temom, da sa saradnicima, koje sam izabere, napravi scenario i da do 2021, uz podršku Ministarstva kulture pokušamo da porodimo još jedan značajan projekat u oblasti filma – kazao je Vukosavljević, apelujući, takođe, na autore iz svih oblasti umetnosti da češće obrađuju ovu temu, podsećajući da je u Rusiji, SAD ili Francuskoj snimljeno mnogo filmova o značajnim istorijskim trenucima.

Ovaj projekat, kako je naglasio Vukosavljević, nikako nije rivalski projekat filmu „Dara”, već samo korak napred u obradi velike istorijske teme:

– Negativne signale, koji su stizali do mene zbog ove namere, tumačim kao da nekome nije stalo da se u ovoj zemlji snima više filmova o genocidu u NDH. Ali, moguće je da me utisak vara – rekao je Vukosavljević, na šta se nadovezao Emir Kusturica, istakavši da mu se čini kao da se nama oduzima pravo da govorimo o našoj istoriji.

– A jedna žena, koja je ličkog porekla, odnosno Srpkinja, sa austrijskim državljanstvom, uspela je da napravi nešto veliko: da spasava decu, prevashodno srpsku, uz Jevreje i Rome iz Jasenovca. I ovaj film zato treba da pokaže kako smo tamo stradali – kazao je Kusturica, dodavši:

– Sa Kijanu Rivsom radim film o genocidu u Južnom Sudanu, i nelogično mi je da me u 65. godini Amerikanci pozivaju da radim film o genocidu koje pravi Al Bašir nad crncima, a da je nekome sporna moja želja da doprinesem svom narodu baveći se krvavom mitskom tačkom. A taj mit zaslužuje više filmova, u kojima nećemo omanuti, već će emocionalno iskustvo i poistovećenje sa pričom doneti dobar ishod – istakao je Kusturica, naglasivši takođe da mu je Gideon Grajf, veliki stručnjak za genocid i Holokaust, nekoliko puta, kada su se susreli, poručio da film o Jasenovcu mora da snimi!

Poziv i nameru ministra kulture da otvori mogućnost da se priča o tom zloglasnom mitu i da se nađe najbolji način da se to uradi reditelj je prihvatio kao izuzetan izazov i veliku čast, istakavši da bi, po njegovom mišljenju, svake godine u narednih 14 trebalo da se snime bar dva-tri filma o Jasenovcu da bi stigli ono što smo 1945. godine izgubili činjenicom da su srpski partizani ušli u taj logor, pokupili dokumentaciju, pokrili istinu i proizveli u narednih 50 godina pristanak da toga nije bilo.

Ministar kulture je otkrio da će se film bazirati na humanom podvigu Dijane Budisavljević u nemogućim uslovima: da izvuče više od 15 hiljada dece iz pakla, a autor scenarija će biti sam reditelj, uz pomoć nekog sa kim je do sad već radio, zaključivši na kraju: – Zahvaljujući filmu možemo da potvrdimo da je vreme obnovljiv resurs, zato što stvara živu sliku.

NARUŠAVAJU MI UGLED
Emir Kusturica je istakao da danas živimo u „selebriti sistemu”, i da se sinhronizovano već nekoliko godina kalja njegov ugled:

– Mene češće možete da prepoznate po zlurado i nakaradno napravljenim medijskim naslovima, jer se igra utakmica koja ne uvažava moj zanat. Ja sam počeo, po nekim medijima, da švercujem arsenal oružja, i dospeo sam u crnu hroniku sa ubicama. Kad sletim automobilom u jarak i kažem da nije dobro osvetljen prostor, ministarka građevinarstva kaže da lažem i da je bolje da snimam filmove. A kada, posle mene, u isti taj jarak upadnu šleperi i drugi automobili, napravi se kružni tok…

 

Autor Jelena Koprivica

 

Izvor Politika, 11. april 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u