Farsa: Novi rok za bregzit 31. oktobar

Poslednji rok je Noć veštica. U Evropskoj komisiji uvereni su da će se dogoditi sporazumni bregzit

Lideri Evropske unije dogovorili su na samitu u Briselu da Velikoj Britaniji produže rok za izlazak iz EU do 31. oktobra. Premijerka Tereza Mej kaže da je to krajnji rok i da će dati sve od sebe da se sporazumni bregzit dogodi ranije. Kada – za sada se samo spekuliše. Nemojte zalud da trošite vreme koje vam je dato, upozorili su Britance evropski lideri.

„Članice EU i Velika Britanija dogovorile su fleksibilno produženje do 31. marta. To znači dodatnih šest meseci da Velika Britanija pronađe najbolje moguće rešenje“, napisao je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk na svom Tviter nalogu.

Britanija, dakle, ostaje punopravni član Evropske unije sa svim obavezama prema članu 50, ali može da ratifikuje sporazum o bregzitu svakog časa. Ako to učini do 22. maja, izbeći će izbore za Evropski parlament. U suprotnom, na njima mora da učestvuje, kako ne bi bila prinuđena na bregzit bez sporazuma. Premijerka Tereza Mej svesna je, kaže, nezadovoljstva, zbog rastanka koji se odužio.

„Velika Britanija je do sada trebalo da napusti Evropsku uniju i iskreno žalim što nismo uspeli da ubedimo parlament da odobri naš sporazum sa Briselom. Rok koji nam je dat je jasan, opcije takođe. Najvažnije je da postignemo konsenzus u nacionalnom interesu“, rekla je Mejova.

„Nemojmo se pretvarati da će sledećih nekoliko nedelja biti lako, ali imamo obavezu kao političari da ispunimo demokratsku odluku naroda na referendumu. I dalje možemo da napustimo Uniju do 22. maja“, dodala je britanska premijerka. Poslednji rok je Noć veštica. U Evropskoj komisiji uvereni su da će se dogoditi sporazumni bregzit. Bilo bi katastrofalno, kažu, da bude bez dogovora. Slažu se i evropski lideri.

„Kada postoji tako teška odluka kao što je povlačenje jedne članice iz evropskog bloka, dobićemo više vremena da taj izlazak bude uređen i jasan. Ključno je pitanje pristanka britanskog parlamenta na sporazum sa Briselom. Naglasili smo se da se dogovor neće menjati, da možemo da pričamo o budućim odnosima“, poručila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Dalje odlaganje bregzita, posle 31. oktobra, ne čini se izvesnim. Ovo je poslednje produženje roka – bilo da Britanci usvoje sporazum, otkažu bregzit ili odu bez papira.

 

Izvor Rojters/RTS, 11. april 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u