Tužan dan za slobodu medija: Uhapšen Džulijan Asanž

Osnivač Vikiliksa sada će se naći pred licem pravde u Londonu, a sud će dalje odlučivati o njegovoj sudbini

Osnivač „Vikiliksa“ Džulijan Asanž sproveden je u pritvor u Londonu nakon što je mu je Ekvador ukinuo azil posle sedam godina.Policija je potvrdila da je Asanž uhapšen u ambasadi Ekvadora nakon što je odbio da se preda, piše Bi-Bi-Si.

Osnivač Vikiliksa sada će se naći pred licem pravde u Londonu, a sud će dalje odlučivati o njegovoj sudbini. „Želeo bih da se zahvalim Ekvadoru na saradnji i Metropoliten policiji na profesionalizmu. Niko nije iznad zakona“, rekao je britanski ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid.

Predsednik Ekvadora Lenin Moreno kaže da je njegova zemlja dobila garancije Ujedinjenog Kraljevstva da Asanž neće biti isporučen zemlji koja bi mogla da ga osudi na smrtnu kaznu. Vikiliks je saopštio da je Ekvador nelegalno ukinuo azil Asanžu i da je prekršio međunarodno pravo.

Asanž je postao globalno poznat 2010. godine, pošto je 28. novembra Vikiliks obelodanio više od 251.000 diplomatskih depeša, odnosno prepisku između Stejt departmenta i diplomatskih predstavništava SAD širom sveta. Taj materijal sadržao je čak 40 odsto poverljive građe, a više od šest odsto tajnih dokumanata.

Asanž je Vikiliks osnovao 2006. godine, a sa radom je počeo januara 2007. godine, a osnivač je opisuje kao „Vikipediju bez cenzure“. Interpolova poternica za Asanžom raspisana je 30. novembra 2010. godine, a 7. decembra Britanci su ga uhapsili, na osnovu zahteva Švedske. U toj zemlji on je optužen zbog navodnih prestupa seksualne prirode. Od 2012. nalazio se u ambasadi Ekvadora u Londonu.

 

Izvor Rojters/Bi-Bi-Si/RTS, 11. april 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u