Dodik otvorio naučnu konferenciju o Srebrenici

Istakao je da je očigledno da Srebrenica nije bila tema sve do dolaska bivšeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna u BiH

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da skupovi poput međunarodne naučne konferencije o temi „Srebrenica, stvarnost i manipulacije” daju novu sliku o istini o ratnim događajima u Srebrenici i okolini od 1992. do 1995, prenosi Tanjug.

„Nemoguće da je istina o dešavanjima u Srebrenici koncentrisana samo na sedam dana kako su to kreirali predstavnici međunarodne zajednice. Istina podrazumijeva čitav period rata, a i neke ranije istorijske procese”, rekao je Dodik novinarima, prenela je RTRS.

Istakao je da je očigledno da Srebrenica nije bila tema sve do dolaska bivšeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna u BiH.

„Odjednom su se setili da od toga naprave mit, a Bošnjaci ga nisu imali, pa pokušavaju da ga izgrade od Srebrenice. To je lažni mit, on ne postoji, već užasno teško stradanje koje pokazuje svu golgotu i okrutnost rata”, rekao je Dodik.

Dodik kaže da osuđuje svaku vrstu zločina, ali je naglasio da su i neki ljudi koji nisu bili odgovorni osuđeni za dešavanja u Srebrenici pred međunarodnim i drugim sudovima.

„To su pre svega bili Srbi, a zločinci poput Nasera Orića i ostalih nisu u domašaju sudske pravde… Zato ovde ne možemo pričati ni o pravdi ni pomirenju”, rekao je Dodik.

Naveo je da je i na ovom planu važno imati istorijsku verifikaciju i interpretaciju činjenica, iako se priče o Srebrenici u svetu pokušavaju sačuvati donošenjem zakona o zabrani negiranja onoga o čemu se govori.

„Ova konferencija, koja se održava s ciljem utvrđivanja istine o ratnim događajima u Srebrenici i okolini od 1992. do 1995. godine, upravo to treba da razjasni”, rekao je Dodik.

 

Izvor Politika, 12. april 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u