Srbija u Dubrovniku potpisuje nove sporazume sa Kinom

Na marginama samita planirani su sastanci premijerke i predstavnika više značajnih kineskih kompanija

U Dubrovniku se održava biznis forum na Samitu premijera 16 zemalja centralne i istočne Evrope i Kine. Srpska delegacija potpisaće više novih sporazuma i memoranduma. Peking je pre osam godina doneo odluku da pojača prisustvo u Evropi kroz projekat „Jedan pojas, jedan put“. U toj inicijativi učestvuje i Srbija, najviše kroz projekte u infrastrukturi i energetici. Vrednost projekata koje Kina realizuje u Srbiji je deset milijardi evra.

Obraćajući se na otvaranju foruma, predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je da je Srbija i dalje na vrhu liste zemalja s najvećim brojem zajedničkih realizovanih i ugovorenih projekata u oblasti infrastrukture s Kinom. Istakla je da je „u okviru ovog formata“ Srbija prepoznatljiva po kapitalnim infrastrukturnim projektima i zainteresovana je i za jačanje saradnje, pre svega u oblastima digitalizacije, inovacija i obrazovanja. Srbija je takođe zainteresovana za saradnju u oblasti poljoprivrede, posebno izvoza jagnjećeg i goveđeg mesa, i mleka i mlečnih proizvoda, iz zemalja centralne i istočne Evrope u Kinu, rekla je srpska premijerka.

Premijerka je iskoristila priliku i da izrazi zahvalnost kineskoj strani povodom dve nove velike investicije u Srbiji: investicije kompanije „Ciđin“ u RTB „Bor“ (1,26 milijardi dolara) i investicije kompanije „Šandong Linglong“ u Zrenjaninu (800 miliona evra), koje će, kako je rekla, nesumnjivo predstavljati važan deo srpske ekonomije u budućnosti.

„Kina gradi nove finansijske mehanizme u cilju prosperiteta na globalnom planu, poput Azijske infrastrukturne investicione banke, i zadovoljstvo mi je da kažem da je Bord guvernera ove banke odobrio prijem Srbije u članstvo, čime smo postali deo zajednice koja sada broji 93 zemlje“, istakla je Ana Brnabić.

Prema njenim rečima, od prethodnog Samita u Sofiji, Srbija je otvorila Kulturni centar u Pekingu, a uskoro se očekuje i otvaranje Kineskog kulturnog centra u Beogradu. „Sve u svemu, čini mi se da smo za osam godina, od prvog samita u Varšavi, postigli mnogo, ali takođe, i da nas pravi rezultati ove saradnje tek očekuju“, ocenila je premijerka.

Takođe, naglasila je spremnost Srbije, kao zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, da u skladu sa svojim mogućnostima, pruži maksimalan doprinos daljem jačanju strateškog partnerstva Kine i EU. Napomenula je da će predsednik Aleksandar Vučić predstavljati Srbiju na forumu koji će se krajem aprila održati u Pekingu.

Brnabićeva je, čestitajući 70. godišnjicu od osnivanja NR Kine, koja se obeležava ove godine, istakla da su danas svi svedoci razvoja i napretka Kine u različitim oblastima i da su to dobre vesti za sve. Takođe, izrazila je zadovoljstvo zbog punopravnog uključivanja Grčke u ovaj format saradnje i poželela toj zemlji dobrodošlicu.

MIHAJLOVIĆ: POTVRDA SARADNjE SRBIJE I KINE
U Dubrovniku će biti potpisani novi sporazumi Kine i Srbije, dva u oblasti infrastrukture. Ministarka infrastrukture Zorana Mihajlović kaže za RTS da će biti potpisan jedan memorandum koji se odnosi na deonicu između Novog Beograda i Surčina.

„Ta deonica je falila da bismo mogli da koristimo efikasno put Obrenovac–Preljina. Očekujem da se u narednih mesec dana potpiše i komercijalni ugovor za tu deonicu“, istakla je Mihajlovićeva. Dodaje da će se okvirno razgovarati i o novom memorandumu o deonici ka Crnoj Gori Požega–Boljare.

„Dubrovnik je potvrda saradnje Srbije i Kine. Svi maksimalno govore o transportu i vezama sa regionom. Mi smo intenzivirali odnose sa Kinom, naročito kada je reč o infrastrukturi. Pričamo i o novim načinima finansiranja, pokušavamo da nađemo nove oblike saradnje“, napominje Mihajlovićeva.

Na marginama samita planirani su sastanci premijerke i predstavnika više značajnih kineskih kompanija koje posluju u Srbiji. Uoči samita predsednica Vlade razgovarala je se kineskim premijerom Li Kećangom i najavila da će ukupne kineske investicije u Srbiji biti deset milijardi evra. Na sastanku je potvrđena i politička saradnja i podrška Kine suverenitetu Srbije.

Inicijativa „16 + 1“ uspostavljena je 2012. godine s ciljem da se promovišu poslovna i investiciona saradnja između Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope – Srbije, Bugarske, Albanije, BiH, Hrvatske, Češke Republike, Estonije, Mađarske, Letonije, Litvanije, Crne Gore, Severne Makedonije, Rumunije, Slovačke i Slovenije.  Od danas će se inicijativa zvati „17 + 1“ pošto joj se pridružila i Grčka.

 

Izvor Tanjug/RTS, 12. april 2019.

ANA BRNABIĆ SE SASTALA SA LI KEĆANGOM
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić se odmah po dolasku u Dubrovnik, gde će učestvovati na samitu premijera 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine, sastala se sa kineskim premijerom Li Kećangom. Očekuje se da će glavna tema razgovora Ane Brnabić i Li Kećanga biti realizacija sporazuma postignutih sa Kinom i mogućnosti za dalju saradnju.

Brnabićeva će zajedno sa ostalim predsednicima vlada koji tokom dana pristižu u Dubrovnik, imati priliku da večeras prošeta Starim gradom, kao i da prisustvuje svečanoj večeri koju za njih priređuje domaćin samita, premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Premijerka će, kako je predviđeno, kasnije večeras razgovarati i sa predstavnicima Srpskog narodnog vijeća Dubrovačko-neretvanske županije. Sutrašnji samit je osmi po redu, a glavna tema skupa će biti izgradnja novih mostova kroz otvorenost, inovacije i partnerstvo, saopštila je Vlada. Takođe, premijerka Brnabić će prisustvovati otvaranju Ekonomsko-trovinskog foruma 16+1.

Takođe, na marginama samita planirani su sastanci premijerke i predstavnika više značajnih kineskih kompanija, koje posluju u Srbiji. U delegaciji sa predsednicom vlade su i – potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. Inače, kineski premijer je po dolasku u Evropu prvo boravio u Briselu gde je održan samit EU–Kina, a zatim u Zagrebu gde je razgovarao sa kineskim državnim vrhom.

OPSADNO STANjE U DUBROVNIKU ZBOG KEĆANGA
U Dubrovniku vlada svojevrsno opsadno stanje zbog samita glavne saobraćajnice u gradu će biti zatvarane u više navrata, a za bezbednost učesnika stara se 900 policajaca – od saobraćajnih preko graničnih pa sve do specijalne policije i ronilačkih ekipa.

Prema pisanju hrvatskih medija, delegaciju Kine čini preko 400 predstavnika kineskih državnih i privatnih kompanija, banaka, koji će učestvovati na samitu, kao i na poslovnom forumu na kojem će, kako se očekuje, biti oko hiljadu učesnika. U pitanju je jedan od najvećih poslovno-političkih skupova dosad održanih u Hrvatskoj.

Inicijativa 16+1 uspostavljena je 2012. godine s ciljem da se promovišu poslovna i investiciona saradnja između Kine i 16 zemalja Centralne i Istoče Evrope – Srbije, Bugarske, Albanije, BiH, Hrvatske, Češke Republike, Estonije, Mađarske, Letonije, Litvanije, Crne Gore, Severne Makedonije, Rumunije, Slovačke i Slovenije. Ova inicijativa se smatra integralnim delom megaprojekta „Jedan pojas, jedan put“ – savremenog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u istoriji.

 

Izvor Tanjug/RTS, 12. april 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u