Uhapšen švedski programer, ključni Asanžov saradnik

„Osoba bliska Vikiliksu, koja je imala prebivalište u Ekvadoru, uhapšena je u popodnevnim časovima dok se pripremala za putovanje u Japan“

Ministarka unutrašnjih poslova Ekvadora Marija Paula Romo saopštila je da je uhapšena osoba za koju se sumnja da je ključni igrač Vikiliksa. Neimenovani zvaničnik ekvadorske vlade otkrio je za AP da se radi o švedskom programeru koji se zove Ola Bini.

Romova je rekla da je ta osoba, koju nije imenovala, uhapšena zbog sumnje da je kovala zaveru protiv vlade u Kitu, a hapšenje je izvedeno na aerodromu glavnog grada Ekvadora kada je ta osoba pokušala da se ukrca na let za Tokio.

„Osoba bliska Vikiliksu, koja je imala prebivalište u Ekvadoru, uhapšena je u popodnevnim časovima dok se pripremao za putovanje u Japan“, napisala je Romova sinoć na Tviteru. AP navodi da se ovo hapšenje desilo samo nekoliko sati posle hapšenja osnivača Vikiliksa u Londonu, pošto mu je vlada Ekvadora ukinula azil, čime je otvoren put njegovom izručenju SAD.

Romova je Si-En-En-u rekla da je uhapšeni živeo nekoliko godina u Ekvadoru i da je često putovao u London. „On je priveden jednostavno zbog istražnih razloga“, navela je ekvadorska ministarka.

Podsetimo, Asanž je pre više od šest godina dobio azil Ekvadora i nalazio se u ambasadi te zemlje u Londonu jer mu je pretilo izručenje u Švedsku, gde se protv njega vodio postupak za navodno seksualno uznemiravanje. Asanž je sve vreme tvrdio da je taj proces namešten, kao i da je cilj da se on uhapsi i isporuči SAD gde ga terete za najteže delo – odavanje državnih tajni budući da je Vikiliks objavio na hiljade i hiljade tajnih dokumenata američke diplomatije.

Proces za seksualno zlostavljanje je u međuvremenu odbačen, ali je ostao onaj u SDA i kako je juče i potvrđeno iz londonske policije, Asanž je uhapšen upravo na osnovu potražnje Vašingtona.

Asanž je inače do skora bio „miran“ u ambasadi Ekvadora, ali je pao u nemilost nakon što je Vikiliks počeo da kritikuje rad ekvadorskih vlasti, što je zvanični Kito veoma naljutilo.

 

Izvor Tanjug/B92, 12. april 2019.

HILARI KLINTON: ASANŽ MORA DA ODGOVARA
Bivša kandidatkinja demokrata za predsednika SAD Hilari Klinton smatra da osnivač „Vikiliksa“ Džulijan Asanž, koji je juče uhapšen u Londonu, „mora da odgovara za ono što je uradio“.

„Suština je da on mora da odgovara za ono što je uradio, barem za ono za šta je optužen“, rekla je Klintonova, inače i nekadašnja državna sekretarka SAD.

„Vikiliks“ je objavio imejlove Demokratske stranke koje su ukrali ruski obaveštajci tokom predizborne kampanje 2016. godine, što je naškodilo kampanji Klintonove, navodi Tanjug. Asanž je uhapšen juče u Londonu, pošto mu je Vlada Ekvadora ukinula azil.

U ekvadorskoj ambasadi Asanž se nalazio od 2012. godine, kako bi izbegao izručenje Švedskoj koja ga tereti za seksualno zlostavljanje. Asanž negira optužbe i strahuje da će ga Švedska predati vlastima SAD, koje ga optužuju za obelodanjivanje vojnih i diplomatskih dokumenata.

 

Izvor Sputnjik, 12. april 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u