Vulin, Vesić i naprednjački poslanici odložili štrajk glađu

Aleksandar Vulin je na konferenciji za novinare rekao da je odložio štrajk glađu, koji je najavio kao odgovor onima koji žele sukobe

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je, nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, odložio štrajk glađu koji ja najavio za danas. I zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je njegova odluka o početku štrajka glađu odložena, ali da je i dalje na snazi.

Aleksandar Vulin je na konferenciji za novinare rekao da je odložio štrajk glađu, koji je najavio kao odgovor onima koji žele sukobe.

„Pripadnici novog DOS-a su imali plan da upadnu u institucije na silu pa onda da počnu sa štrajkom glađu u svakoj od njih“, kaže Vulin i ističe da bi tako blokirali njihov rad i predstavili Aleksandra Vučića kao nekog ko ne brine za tuđe živote.

Ne bi pokrenuli dijalog ili tražili izbore, nego su, ističe, hteli iznudu. „Zato je moj odgovor bio štrajk glađu da vide da ima onih koji bi se suprotstavili istim sredstvima. Oni su hteli nasilje i da zaustave institucije“, napominje Vulin. Kaže i da je tu odluku doneo posle konsultacija s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Jutros sam imao dug razgovor sa Vučićem. Nas dvojica smo saborci, a kao i svi saborci umemo i da se ne složimo. Ja mu verujem, u njegove procene, jer bez svake sumnje dobija izbore imenom i prezimenom. Zato sam prihvatio sugestiju saborca i prvog u lancu komandovanja vojskom da odložimo štrajk“, naveo je Vulin.

VESIĆ: ODLUKA O ŠTRAJKU I DALjE NA SNAZI
I zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je njegova odluka o početku štrajka glađu odložena, ali da je i dalje na snazi. Poručio je da će započeti štrajk onog trenutka kada „huligani“ budu nastavili da ucenjuju državu i prete štrajkom glađu.

„Moja odluka o štrajku glađu je motivisana željom da skrenem pažnju na nasilje koje fašisti vrše u Beogradu“, rekao je Vesić na konferenciji za medije u Skupštini grada.

ODBORNICI ZAPOČELI „ODBRANU“ SKUPŠTINE GRADA
Vesić je dodao da su odbornici vladajuće većine u Skupštini Beograda u 14 sati započeli odbranu zgrade Skupštine grada i beogradskih opština.

Objašnjava da to rade zbog najave čelnika Saveza za Srbiju da će po podne pokušati da uđu u Narodnu skupštinu, a potom i u Gradsku skupštinu i još neke beogradske opštine, i da tu započnu štrajk glađu, kako bi im se sutra na najavljenom protestu pridružile pristalice. To je, kaže Vesić, pokušaj državnog udara, napad na institucije, demokratiju i izbornu volju građana. Dodao je da će zajedno sa gradskim i opštinskim odbornicima ostati u Skupštini grada i skupštinama opština, i da na taj način želi da čuva Skupštinu grada od nasilja.

NIKODIJEVIĆ: VLAST SE DOBIJA I GUBI NA IZBORIMA
Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević istakao je da se donetom odlukom brane demokratske tekovine, ustavni poredak i izborna volja građana.

„Vlast se dobija i gubi na izborima, a između dva izborna ciklusa politički dijalog odvija se na sednicama Skupštine i unutar institucija. To što neki žele da ih zamene ulicom, ne znači da ćemo na ulicu pristati“, rekao je Nikodijević.

Dodao je da su građani pre godinu dana dali poverenje SNS-u i SPS-u da sprovode program koji su kandidovali, te da njihovi predstavnici imaju obavezu prema građanima da se bore za razvoj grada.

 

 

Izvor Tanjug/RTS, 12. april 2019.

MARTINOVIĆ: OSTAJEMO DA BRANIMO SKUPŠTINU
Poslanici vladajuće koalicije boraviće od danas u Skupštini Srbije kako bi je odbranili od onih koji nasiljem, divljaštvom, rušenjem, fašizmom pokušavaju da preuzmu vlast i promene izbornu volju građana, ali za sada neće stupiti u štrajk glađu, izjavio je danas poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović.

Na pitanje da li će poslanici SNS-a štrajkovati glađu, Martinović je na konferenciji za novinare u parlamentu kojoj su prisustvovali i poslanici vladajuće koalicije rekao da je jutros imao konsultacije s predsednikom stranke Aleksandrom Vučićem i da je doneta odluka da za sada ne stupaju u štrajk glađu.

„Ako poslanici Dragana Đilasa odluče da stupe u štrajk glađu da bi ucenjivali državu, predsednika ili Vladu Srbije, istog momenta će poslanici SNS-a stupiti u štrajk glađu. Naš štrajk glađu će trajati duže i do Boškovog, Đilasovog i Jeremićevog”, rekao je Martinović, prenosi Tanjug.

On je naveo da su naprednjaci spremni da vode dijalog i sa opozicijom i podsetio da je predsednica parlamenta Maja Gojković pozvala na konsultacije u utorak sve šefove poslaničkih grupa.

„Nadam se da će i oni koji su pre neki dan upadali motornim testerama, pretili i činili druge stvari shvatiti da sem dijaloga drugog rešenja za ovu situaciju nema. Ako hoće razgovor, mi smo spremni, ako hoće nasilje i teror, to im više nećemo dozvoliti”, rekao je Martinović.

On je istakao da se odbranom Skupštine brani izborna volja građana i pozvao nadležne organe i ministre da, kako je rekao, rade svoj posao i da svima u Srbiji omoguće „slobodno kretanje, da radnici na gradilištima budu bezbedni, prolaznici, novinari, narodni poslanici i da nema više upadanja u institucije sa vešalima i testerama i zavrtanja ruku novinarkama”. Martinović je ponovio Vučićeve reči da SNS ne mrzi nikoga.

„Želimo da se Đilas, Jeremić i ostali konačno dozovu pameti, neka uđu konačno u voz napretka Srbije ako to žele, ako ne žele, neka ostanu zarobljeni u prošlosti i neka žive u svom svetu u kome se bogate, a narod gladuje”, kaže Martinović.

Kako je rekao, sada je 2019. godina, Srbija se promenila i građani su shvatili da nema drugog puta osim onog koji je trasirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i broj okupljenih građana sinoć u Novom Sadu je to pokazao. Martinović je na konferenciji za novinare u parlamentu rekao da su oni spremni da od danas, pa do kad bude potrebno, brane parlament.

„Spremni smo da budemo prisutni fizički ovde u Narodnoj skupštini danima i noćima, jer nećemo da dozvolimo onima koji bi nasiljem da preuzmu vlast da upadnu u Parlament i da se ponove scene koje su se dešavale na ulicama Beograda”, rekao je Martinović.

On je istakao da neće dozvoliti da se parlament pretvori u poprište primitivizma, nasilja i povampirenog fašizma. „Fašizam nikada u Srbiji nije imao podršku”, poručio je Martinović.

 

Izvor Politika 12. april 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u