Američke sankcije Venecueli i Iranu pogurale izvoz ruske nafte

Zbog američkih sankcija protiv Venecuele i Irana, Evropa se zbog nafte okreće Rusiji

Zbog američkih sankcija uvedenih protiv naftne industrije Venecuele i Irana, Evropa se prebacila na snabdevanje sirovinama iz Rusije, piše Hil. Dakle, restriktivne mjere Vašingtona na kraju idu na ruku Moskve, navodi list.

Zbog američkih sankcija protiv Venecuele i Irana, Evropa se zbog nafte okreće Rusiji, prenosi Hil, pozivajući se na analitičke izveštaje. Kaže se kako su rafinerije, kako bi popunile nedostatak sirovina, prebacile na ruski izvoz. Posledica svega je da američke sankcije protiv Karakasa i Teherana idu u prilog Moskve, piše u članku. Ograničavajuće mjere koje je uveo Vašington dovele su do globalnog nedostatka “kisele” sirove nafte.

Pokazalo se da su iranske i venecuelanske sirovine zbog pritiska američkog Stejt Departmenta na strane kompanije u velikoj mjeri nedostupne. Zbog toga su se kupci prebacili na naftu tipa Ural. Zbog oštrog skoka potražnje za njom su ruske kompanije zaradile 140 miliona dolara više nego što je bio prosjek u oktobru prošle godine.

Nova rafinerija u Turskoj, koja je izgrađena za preradu takozvane “kisele nafte” će vjerovatno dodatno doprinijeti rastu trenda izvoza ruske nafte, čime će se u smislu sankcija “samo pogoršati trenutna situacija”. Trenutno trgovci traže alternativu ruskim sirovinama, ali problem još nije riješen.

“Sve rafinerije traže naftu Ural ili zamjenu za Ural. I vidimo da je nema dovoljno za sve”, navodi se u objavi jednog od trgovaca.

Podsjetimo da Hil nije istražio koliko iranske nafte kroz klirinški model trgovine s Moskvom “nafta za hranu” završava u Rusiji za tamošnje potrebe i preradu, što ruskim kompanijama oslobađa prostor za veći izvoz ili ima li obrnutih isporuka venecuelanske nafte koju preprodaju Rusi. Podsjetimo da su Rusija, čak i saudijska Arabija Karakasu poslali nekoliko tankera lake nafte kako bi gustu naftu mogli razrijediti kako bi bila prikladna za tranzit kroz naftovode do rafinerija i terminala.

U svakom slučaju, sankcije su ostvarile suprotan učinak, ne samo u smislu povećanog izvoza ruske nafte, nego i uticajem na cijene koje su juče premašile 70 dolara i barel Brenta se prodavao za 71.52 dolara, a barel američke “lake” VTI nafte je koštao 63.91 dolar. Barel ruske nafte Ural se prodavao za 69.64 dolara, ne nužno u američkoj valuti.

 

Autor Nermin N.

 

Izvor logicno.com, 14. april 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u