Državni vrh Hrvatske danas položio vence u Jasenovcu, Srbi juče

Jadronković: vlada premijera Plenkovića ulaže velike napore kako bi se umanjile društvene napetosti

Hrvatska danas u Spomen-području Jasenovac organizuje državnu komemoraciju žrtvama ovog ustaškog koncentracionog logora. U Jasenovac su stigli predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković i predsednik Sabora Gordan Jandroković, prenosi Jutarnji list.

Kolona sećanja krenula je pet minuta pre podneva podne od Memorijalnog muzeja Spomen-područja Jasenovac prema spomeniku Cvet gde se održava komemoracija uz polaganje venaca. Zajednički venac u ime Republike Hrvatske položili su predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsednik Vlade Andrej Plenković i izaslanica Predsednice Republike Anamarija Kirinić.

„ZLOČINI USTAŠKOG REŽIMA“
Predsednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković rekao je da je došao da se pokloni ljudima koji su nevini ubijeni zbog vere, nacionalnosti i političkog uverenja i dodao da je to bio zločin ustaškog režima.

– Sloboda, demokratija i mir nisu dati sami po sebi, zlo postoji oko nas i protiv njega se treba boriti. Jedno je pijetet prema žrtvi, a drugo osuditi zločin – rekao je Jandroković za N1 televiziju.

Jandroković se osvrnuo na izjavu predsednik Organizacije jevrejskih opština Ognjena Krausa, koji je rekao da bi bila održana samo jedna komemoracija da se državni vrh trudio oko Jasenovca koliko oko Blajburga. Predsednik Sabora rekao je da se „uopšte ne slaže sa tom ocenom“ i da „vlada premijera Plenkovića ulaže velike napore kako bi se umanjile društvene napetosti“.

– Za dogovor je potrebna volja svih koji su uključeni. Moja je poruka da pokušamo da shvatimo jedni druge, uvažavamo bol i patnju svih koji imaju gubitke, pogotovo porodica onih koji su ubijani na različitim stratištima, pa tako i u Jasenovcu – rekao je Jandroković.

JEDNA KOMEMORACIJA OBELEŽENA JUČE
Podsećamo, Dan proboja jasenovačkih logoraša su u petak, 12. aprila, obeležili Srpsko narodno veće, Koordinacija jevrejskih opština, Savez Roma u Hrvatskoj „Kali sara“ i Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

Komemoracija je održana povodom proboja jasenovačkih logoraša 22. aprila 1945. godine. Tada je oko 600 muškaraca iz logora „Ciglana“ pokušalo je proboj, a preživelo ih je stotinjak. Isti dan počeo je i proboj zatočenika iz Kožare. Od njih 167 spasilo se samo 11.

Predsednik koordinacije jevrejskih opština Ognjen Kraus tada je rekao da je Jasenovac mesto gde su se događale egzekucije građana NDH na osnovu rasnih zakona.

– U to vreme ovde je bilo više od 50 logora – što koncentracionih logora smrti, što sabirnih logora. U njima su građani bez obzira na uzrast, pol, ali na osnovu verske, nacionalne ili političke pripadnosti likvidirani na najokrutniji način – podsetio je Kraus. Koncentracioni logor Jasenovac bio je najveći i najozloglašeniji logor u NDH, koji su formirale ustaše.

 

Izvor Blic, 14. april 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u