Opozicija održala protest, upućena tri zahteva

Vlastima je ostavljen rok do petka da ispune zahteve koji su izneti na protestu, u suprotnom će sledeće subote uslediti novi protest

U Beogradu je u održan dugo najavljivani protest opozicije „Jedan od pet miliona“. Nakon obraćanja govornika ispred Doma narodne Skupštine, okupljeni su krenuli u protestnu šetnju do zgrade Vlade Srbije. Kolona se zatim vratila pred Dom narodne Skupštine gde su se prisutnima obratili lideri opozicije.

Protest je završen nešto pre 20 časova, a vlastima je ostavljen rok od šest dana da ispune zahteve koji su izneti na protestu. Ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, najavili su nove demonstracije sledeće subote. Nakon govora i šetnje do Vlade i trga Slavija, okupljenim demonstrantima su se obratili i lideri Saveza za Srbiju koji su poručili da će „borba biti nastavljena sve dok Srbija ne bude slobodna“.

„Naš program je sve suprotno od tebe Aleksandre Vučiću, oteraćemo te ali mirno, bez nasilja, tvoja vizija Srbije je ovo”, rekao je predsednik Levice Borko Stefanović, pokazujući na bini, pred skupštinom Srbije gde su se obratili lideri Saveza za Srbiju posle šetnje, krvavu košulju kao podsećanje da je pre četiri meseca teško prebijen što je dovelo do protestnih skupova širom Srbije.

Prvi se, kao predsedavajući SZS, obratio lider Dveri Boško Obradović koji je okupljenima zahvalio na „hrabrom srcu jer su režimu Vučića pokazali zube” i naglasio da su upravo okupljeni građani lideri protesta, prenosi Beta.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić je napomenuo da je Srbija „počela da se bude iz košmara u koju su je gurnuli najgori”. „Ovde je i levica i desnica, jer zgrada Srbije je u plamenu”, rekao je predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, prema čijim rečima vlast Vučića počiva na strahu i laži. Kada gori zgrada, naglasio je Lutovac, „svi su dužni da je gase kao jedan”.

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić je upozorio da je „protivnik opasan” i da je „teška bitka pred nama”. Predsednik Nove stranke Zoran Živković je rekao da je ovo bio „najveći skup opozicije posle 5. oktobra”. „Nedostajao je 6. oktobar, nismo završili posao”, rekao je Živković, dodajući da je neophodna lustracija i Sablja protiv kriminalaca.

Protest opozicije „1 od 5 miliona” počeo je uz himnu Srbije i pesmu Vladislava Petkovića Disa „Naši dani”, koju je recitovao glumac Hadži Nenad Maričić.

Na protestu „Svi kao jedan – Jedan od pet miliona” pročitani su zahtevi za formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova, izbor novog sastava Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i izbor tehničkog i uređivačkog tima Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

Navedeno je da sastav REM-a mora biti „na ravnopravnim osnovama” po broju predstavnika vlasti i opozicije. „Uslov je i izbor tehničkog rukovodstva i uređivačkog kolegijuma informativnog programa RTS i RTV koji bi u prelaznom periodu činile nestranačke ličnosti koje bi delegirala vlast i opozicija”, navodi se.

Pročitano je da su predstavnici protesta „Jedan od pet miliona” spremni za razgovor sa nadležnim organima i da će u narednim danima delegirati predstavnike za sve tri predložene radne grupe. „Za pokretanje dijaloga odredili smo ne samo predstavnike opozicionih stranaka već i predstavnike strukovnih udruženja”, poručeno je sa skupa, prenosi Beta.

Profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić prethodno je, tokom govora na protestu, optužio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je uzurpirao vlast u državi i vladavinu prava pretvorio u ličnu samovolju.

„U svoje ruke je uzeo svu izvršnu i zakonodavnu vast, mimo zakonom propisanih dužnosti i ovlašćenja. Krenuo je da pokori i osvoji sudsku vlast, koja uvek treba da ostane nezavisna. A nema života bez prava i pravde”, rekao je Čupić na skupu „Jedan od pet miliona” ispred Doma Narodne skupštine u centru Beograda. On je naveo da, iako je Vučić pokrenuo kampanju pod nazivom „Budućnost Srbije”, država Srbija nema nikakvu budućnost sa njim, javlja Beta.

Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević optužio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je svu vlast podredio svojoj volji. On je na protestu „Svi kao jedan – Jedan od pet miliona” u Beogradu kazao da je „prigrabio moć predsednika države, Vlade”.

Prema rečima Ivoševića, Vučić učestvuje u vršenju zakonodavne, izvršne i sudske vlasti jer najavljuje donošenje zakona, promenu državnih granica, iako je to posao Skupštine Srbije. „Utvrđuje unutrašnju i spoljnu poltiiku, iako je to posao Vlade”, rekao je on i dodao da Vučić pošto se ponaša kao suveren narušava Ustav, navodi Beta.

Novinar Srđan Škoro pozvao je pripadnike Vojske Srbije da se priključe narodu i, kako je rekao, prekinu bruku i poniženje koje im donosi ministar odbrane Aleksandar Vulin.

„Ceo svet nam se smeje zbog Vulina. On je jedini ministar odbrane koji ne zna gde su mu granice zemlje i time se hvali”, rekao je Škoro na mitinigu „Jedan od pet miliona” ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu. On je pozvao i profesore univerziteta da prekinu nastavu i priključe se protestima u srpskim gradovima, glumce i režisere da dođu na trgove jer se tu odvijaju prave drame, srpske akademike da stanu uz svoj narod, a crkvene velikodostojnike da ne služe interesima jedne partije i čoveka „koji uništava veru u bdućnost naroda”.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović izjavio je da je „tužan momenat” to što je posle 20 godina opet na protestu protiv vlasti i poručio okupljenima u Beogradu da ne očekuju rezultate danas ili sutra, te da će ih možda biti tek za dve godine.

„Mi 27 godina na ulici branimo svoje dostojanstvo, pokušavamo na ulici da stvorimo svoju državu, jer oni očigledno ne znaju šta je to država i šta je narod”, rekao je Trifunović.

„Ovo će ovde da stane, to vam ja obećavam, ovo je poslednja ulica”, poručio je on. On je optužio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da deli društvo na „sluge kojima gospodari i one koji misle svojom glavom” i dodao da je to „okupatorska politika”.

On je kazao da će se „do krvi” boriti za lustraciju, te da svako ko sedne u „istu sobu sa bio kojim činiocem ove vlasti za mene je naveći neprijatelj od tog trenutka”. „Nema kompromisa, nema Rasima Ljajića, Čedomira Jovanovića, Ivice Dačića, Nenada Čanka, nema, više vas neće biti”, poručio je on.

Pročitano je pismo organizatora poretesta „Jedan od pet miliona” u kome se traži od Vučića da saopšti svoj plan za Kosovo. „Mi smo adresa, ne Brisel, ne Vašington, ne Moskva, ne Berlin, ne Priština, sa nama pričaš o tome”, navodi se u pismu.

Ispred Skupštine Srbije su Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Boris Tadić, Zoran Lutovac, Nikola Jovanović, Rada Trajković.

Policija je blokirala za saobraćaj raskrsnicu Trga Nikole Pašića i Terazija. Na centralnim beogradskim ulicama nema policije. Ispred zgrade parlamenta je zaustavljen saobraćaj. Učesnici protesta nose zastave Srbije i transparente na kojima, uz obavezno „Jedan od pet miliona”, piše i ime grada iz kojeg su došli.

Na transparentima su ispisana imena Sremska Mitrovica, Temerin, Topola, Šid, Stara Pazova, Kragujevac, Novi Sad, Vrbas, Petrovac na Mlavi, Srbobran, Lazarevac, Požega, Kikinda, Valjevo, Jagodina i drugi. Primećen je i transparent „Jedan od pet miliona – Kosovo i Metohija”, a ljudi koji ga nose kazali su da su došli iz Zubinog Potoka, Leposavića, Jarinja i drugih mesta u pokrajini, javlja Beta.

Sa razglasa se emituje muzika koja i inače prati proteste, a na bini se nalazi veliki video bim sa kojeg se emituju snimci izjava predsednika Aleksandra Vučića, što građani dočekuju zvižducima. Oko zgrade Doma Narodne skupštine nalaze se manje snage policije sa kacigama i štitovima.

Prvi protest protiv aktuelne vlasti održan je krajem novembra u Kruševcu zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i aktivista Levice, posle čega je sledeći protest održan 8. decembra u Beogradu gde se od tada održava svake subote.

Protesti su se proširili i na druge gradove i opštine širom Srbije i održavaju se pod sloganom „Jedan od pet miliona” koji je nastao zbog izjave predsednika Srbije Aleksadra Vučića date na početku protesta da neće ispuniti ni jedan zahtev makar ih na ulice izašlo i pet miliona.

Među zahtevima su oslobađanje medija, fer i pošteni izbori, ostavke državnog vrha i otkrivanje počinioca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića.

POLICIJA U SKUPŠTINI
Pred zgradom Narode Skupštine u toku su završni radovi na postavljanju bine i ozvučenja za protestni skup „Svi kao jedan” najavljen za 15 časova. Ispred zgrade nije vidljivo prisustvo policije, a kako su predstavnici Demokratske stranke (DS) rekli, veliki broj policajaca je u samoj zgradi parlamenta.

Šef Odbora za Kosovo i Metohiju Aleksandar Drecun, koji je za trenutak izašao iz Skupštine, rekao je da se u zgradi nalaze poslanici vladajuće koalicije kako bi sprečili eventualno nasilno zauzimanje te institucije, javlja Beta.

Na stepeništu ispred Zgrade Skupštine Srbije Simo Spasić iz Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu predao je fotografije kidnapovanih i ubijenih. Saobraćaj se odvija nesmetano, a na platou ispred Skupštine još nema okupljenih građana i predstavnika opozicionih stranaka.

ŽIVKOVIĆ: PROTEST ĆE IĆI DO VLADE I NAZAD DO SKUPŠTINE
Predsednik Nove stranke Zoran Živković izjavio je danas je da će na protestu opozicije u Beogradu u prvih sat vremena govoriti javne ličnosti, a zatim će šetnja ići do Vlade, Slavije i nazad do Doma Narodne skupštine. On je na redovnoj konferenciji Nove stranke najavio da će političari govoriti od 17 sati i da postoji „nekoliko varijanti šta dalje, ali nijedna nije opasna”.

„Nema nikavih ad hok rešenja, nikakvih upada u RTS, Skupštinu i Presedništvo niti bilo šta drugo. Nemam ništa protiv upada u Predsedništvo, ali sa jasnim planom i to mora da se zna unapred”, kazao je on, javlja Beta.

Živković je dodao da nema šanse da se danas na protestu desi nešto nepredviđeno i upozorio da „ne možemo pobediti tako što ćemo biti gori” od predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića. Protest „Svi kao jedan – Jedan od pet miliona” počeće danas u 15 sati ispred Doma Narodne Skupštine.

STEFANOVIĆ: POLICIJA BRANI SKUPŠTINU
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da se policija nalazi u zgradi Skupštine da spreči da neko ponovo pokuša da pali tu zgradu, krade slike i nameštaj i da obezbedi sigurnost za sve poslanike i radnike u toj instituciji. Stefanović je na svom tviter nalogu napisao da je policija u Skupštini po odobrenju generalnog sekretara Narodne Skupštine.

„Ako je neko planirao da upada u državne institucije, kao što je to bio slučaj sa zgradom RTS-a, to neće moći”, poručio je Stefanović, javlja Beta.

BOŽOVIĆ: MUP OKUPIRAO NARODNU SKUPŠTINU
Zamenik šefa poslaničke grupe Demokratske stranke Balša Božović izjavio je danas da je Skupština Srbije, „centralna politička institucija, pod okupcijom Ministarstva unutrašnjih poslova” jer je policija „pod punom ratnom opremom” ušla u nju protivno odredbama Zakona o Skupštini.

„Članom 71 ovog Zakona predviđeno da policija može da tu bude samo uz saglasnost Skupštine, odnosno Generalnog sekreterijata”, rekao je Božović, na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, javlja Beta.

U ovom slučaju je, dodao je, MUP ušao u zgradu bez povoda, bez poziva Skupštine, „što je državni udar”. Prema njegovim rečima, iz Generalnog sekreterijata mu je rečeno, o čemu postoji i video snimak, da nemaju informaciju odakle toliko policije. „Policija je svuda, čak i u kancelarijama poslaničkih grupa vladajuće koalicije”, rekao je Božović.

SMILjANIĆ: DAO SAM SAGLASNOST MUP-U DA UĐE U PARLAMENT
Generalni sekretar Skupštine Srbije Srđan Smiljanić saopštio je danas da je dao saglasnost da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uđu u zgradu parlamenta, jer, kako je naveo, „imamo zakonsku obavezu da zaštitimo ljude i ovo zdanje od potencijalnog nasilnog upada”, javlja Tanjug.

Kako se navodi u njegovom saopštenju, u skladu sa članom 71. stav 2. Zakona o Narodnoj skupštini, poslove unutrašnjeg obezbeđivanja i održavanja reda u zgradi i prostorijama Narodne skupštine obavljaju pripadnici Službe obezbeđenja Ministarstva unutrašnjih poslova, uz saglasnost generalnog sekretara.

MARTINOVIĆ: POSLANICI OSTAJU DA ČUVAJU SKUPŠTINU
Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović izjavio je danas će poslanici vlasti ostati u Domu Narodne Skupštine i da će je čuvati od onih koji bi hteli da „nasiljem, pretnjama i ucenama da preuzmu institucije i uzmu vlast u Srbiji”. On je novinarima u Domu Narodne Skupštine kazao da su poslanici vlasti to obećali juče i da će obećanje ispuniti.

„Bićemo ovde sve dok to bude potrebno. Čuvaćemo ovaj hram demokratije od tajkuna Đilasa i Jeremića, ali i od fašističkog vođe Obradovića zato što smatramo da je važno da se poštuje izborna volja građana”, poručio je Martinović, javlja Beta.

Martinović je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije poručio da će poslanici vlasti i dalje „biti njihovi pouzdani partneri u borbi za pristojnu Srbiju”. Prema njegovim rečima, poslanik demokratske stranke Balša Božović želi da priča o tome što su policajci ušli u Skupštinu da bi skrenuo pažnju sa „fijaska” koji je doživeo protest opozicije.

„Oni ne žele da pričaju o tome da je njihov dugo najavljivani i nikad do sad viđeni skup doživeo potpuni fijasko, nego zašto je policiija pristuna”, rekao je Martinović. On je kazao da je više Srba krenulo iz Leposavića na miting 19. aprila nego što se skupilo „opozicionara” ispred zgrade Skupštine Srbije.

MARKOVIĆ: VLAST SE NE OSVAJA NA ULICI, VEĆ NA IZBORIMA
Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma kaže da se vlast ne osvaja na ulici, već na izborima i dodao da Srbija nije Venecuela i da nikada to neće biti.

On je novinarima u Skupštini Srbije rekao da se zbog nasilja dela opozicije u svet šalje loša slika o Srbiji, što utiče i na investitore koji treba da se opredele da li će da dođu u našu zemlju. Marković je ukazao da je prethodna vlast prodala sve fabrike, dok se aktuelna bori za što više investicija i nova radna mesta.

Opozicija, kako kaže, žali se na medijski mrak u Srbiji, a svakog utorka i četvrtka na sednicima parlamenta, koje prenosi RTS, mogu da pitaju sve što požele. „Više su oni bili na RTS, oni koji nemaju poslanike, nego JS koja ima šest poslanika u skupštini”, dodao je Marković, javlja Tanjug.

Opoziciju je još nazvao „sakupljačima sekundarnih sirovina” jer, kako kaže, ne zna kako drugačije da nazove one koji sakupljaju znakove na ulici. Na ulici je danas, nastavlja Palma, mnogo manje učesnika protesta nego što je to bilo na početku kada su im se obraćali glumci, jer su građani shvatili ko stoji iza svega toga.

 

Izvor Politika, 13. april 2019.

VUČIĆ: PARLAMENT JE MESTO ZA DIJALOG
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je predstavnike opozicije na dijalog, ali tamo gde se dijalog i odigrava – u Parlamentu. Kaže da će u petak govoriti pred najvećim brojem ljudi, a da će ozbiljnim sadržajem koji će ponuditi građanima pokazati šta je činiti u narednom periodu.

Aleksandar Vučić je ponovio optužbe na račun pojedinih lidera opozicije, koji su, kako je rekao, svojim govorima na jučerašnjem protestu, dokazali njegove tvrdnje.

„Juče sam bio na terasi i slušao ljude. Žive duše nije bilo u blizini Predsedništva i Skupštine Grada Beograda. Slušao sam uvrede na svoj račun po hiljaditi put“, rekao je Vučić.

Vučić je tokom obilaska Kliničkog centra Srbije ponovio da je na jučerašnjim protestima bilo sedam i po hiljada ljudi.

„Mi smo znali – gornja granica je bila 11.000, i bilo je sedam i po hiljada. Ljudi su prebrojani ‘u glavu’. Ne razumem tu histeriju laži koju su neki pokušavali da prikriju. Nije bitan broj ljudi, zato što su sve vreme lagali. Nijednom se u Beogradu nije okupilo više od pet i po hiljada ljudi. A sedam i po hiljada je ozbiljan broj“, naglasio je Vučić. Zato je, kaže, predsednica Skupštine Maja Gojković pozvala na dijalog u parlamentu.

„Za dijalog smo spremni, Maja Gojković ih je pozvala na dijalog tamo gde treba“, istako je predsednik Srbije. Vučić najavljuje da će na skupu zakazanom za petak govoriti pred velikim brojem ljudi. Kaže da ozbiljnim sadržajem koji će ponuditi građanima želi da pokaže „šta je činiti u narednom periodu“. Mađarima se izvinio zbog izjava pojedinih lidera opozicije. Zabrinjavajuće su, kaže, tvrdnje o naseljavanju Mađara i Sirijaca. Ističe da to nije stav većinske Srbije.

„To se i u teoriji i praksi naziva fašizam. Ja ću da govorim istinu, to je moj posao kao predsednika“, naveo je Vučić. Zahtevi koji se tiču REM-a i javnih servisa su, prema Vučićevim rečima, protivzakoniti. „To bi bilo direktno narušavanje Javnog servisa, jer su te zakone oni donosili“, kazao je Vučić. Predsednik Srbije rekao je da ne voli ultimatume. „Te ultimatume pet i šest dana – ne volim ulutimatume, zato napred do pobede, rasturite nas. A na dijalog u parlament“, zaključio je Vučić.

O SUSRETIMA U BERLINU
Predsednik Srbije je, kaže, zabrinut zbog Kosova i Metohije, kao i zbog predstojećeg susreta u Berlinu.

„Ne mislim da će u Berlinu biti pritisaka, već zbog toga ne vidim kako i šta dalje sa ljudima koji su neodgovorni kao albanski lideri danas. To će nas naterati na ozbiljnije i odgovornije ponašanje, Sve ovo drugo nije problem, osim što stvara lošu sliku o Srbiji. Mi ćemo da se borimo da budemo i lideri u privlačenju stranih investicija u 2019. godini“, naglasio je Vučić.

 

Izvor RTS, 14. april 2019.

MAJA GOJKOVIĆ POZVALA SVE POSLANIČKE GRUPE NA KONSULTACIJE
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković ponovila je poziv na konsultacije svim poslaničkim grupama u utorak, u 10 sati. Gojkovićeva je istakla da je pozvala sve kako bi se započeo dijalog i da „razgovaramo o procedurama, amandmanima i dopunama dnevnog reda, kao i o tome kako da bolje zastupamo građane u Srbiji“.

Upitana zbog čega nema dijaloga vlasti i opozicije u Parlamentu, Gojkovićeva je za RTS kazala da ima dijaloga između poslaničkih grupa koje podržavaju rad Vlade i većeg dela opozicije koja učestvuju u radu Parlamenta. Kako je naglasila, 35 poslanika neće povremeno da učestvuje u delu rada Skupštine, što nije znak da nema dijaloga između poslanika koji podržavaju rad Vlade i poslaničkih grupa koje kažu za sebe da su opozicija.

Što se tiče juče iznetog zahteva opozicije da se formira zajednička komisija za fer i poštene izbore, Gojkovićeva je istakla da su na mitingu sa „neočekivano malim brojem prisutnih izneti besmisleni zahtevi“, ali da će ona „svakako ovih dana sesti i razgovarati sa predsednikom Republike o svemu“.

Prema rečima Gojkovićeve, ovo je predizborna godina i u zemlji koja je kandidat za članstvo u EU, „dužni smo da sprovodimo izbore na način kao što je to u drugim evropskim zemljama“.

„Izborni zakoni ne mogu da se menjaju nekoliko meseci pred izbore i to znaju i oni koji su izneli te besmislene zahteve smišljene posle šetnje“, kazala je Gojkovićeva i dodala da su te zakone i doneli ti političari koji su juče tražili izmene zakona o izborima.

Što se zahteva opozicije u vezi sa RTS-om i RTV-om tiče, Gojkovićeva je istakla da prvi put čuje da političke stranke vlasti i opozicije treba da uređuju program televizije. Ona je naglasila i da su se juče čule psovke i uvrede, kao i da je šokirana šta sve lider PSG Sergej Trifunović može da izrekne na račun građana države i pripadnika nacionalnih manjina.

„Nama je Srbija jedinstvena, gde mesta ima za sve, bez obzira na nacionalnu pripadnost i verska ubeđenja“, rekla je Gojkovićeva. Predsednica Skupštine Srbije je dodala i da nema vremena da se bavi onima koji su nekada vodili državu i da je većina onih koji su govorili na skupu sada u vanparlamentarnim strankama.

Kako je istakla, mesto svim poslanicima je u Parlamentu, u debati, gde se rešava deo problema naših građana. Najavila je da će se po hitnom postupku razmatrati „leks specijalis“ o kreditima u švajcarcima, a zatim i o takozvanom Tijaninom zakonu. Gojkovićeva je rekla da će Parlament u narednom periodu razmatrati i održavanje sednice posvećene Kosovu i Metohiji, te dodala da je dužnost svih poslanika da prisustvuju i učestvuju u tim debatama.

 

Izvor Sputnjik, 14. april 2019.

Pratite nas na YouTube-u