„Velika diplomatska pobeda Španije u borbi za Gibraltar“

Španija smatra da će joj bregzit doneti pobedu u sporu sa Velikom Britanijom povodom statusa Gibraltara

Priznavanje Gibraltara za britansku koloniju je bila prava diplomatska pobeda za Španiju, smatra šef španske diplomatije Žozep Borel. Ako dođe do bregzita, ta sporna teritorija će postati treća država i svako rešenje u vezi sa Gibraltarom će zahtevati pristanak Španije, piše Tajms.

Španija smatra da će joj bregzit doneti pobedu u sporu sa Velikom Britanijom povodom statusa Gibraltara, piše britanski list. Španija je odnela „diplomatsku pobedu“ kada je Brisel doneo odluku da teritorija Gibraltara treba da se smatra britanskom kolonijom, smatra ministar inostranih poslova Španije. Kako je objasnio list, to pitanje je povezano sa bregzitom.

Kako je izjavio Borel, ukazom EU iz februara ove godine, ta teritorija treba da se smatra kolonijom britanske krune, što je više od simbolične pobede za Madrid. Ona označava da Španija treba da dâ pristanak na svaki budući sporazum koji se tiče tog malog parčeta britanske teritorije.

Kako se navodi u članku, ukaz je donet kao deo sporazuma koji treba da osigura Britancima bezvizno kretanje u okviru EU u slučaju „tvrdog“ bregzita. Na kraju je 33.000 ljudi svrstano u kategoriju odvojenu od građana Velike Britanije, koji imaju ista prava na putovanje, a u UN su uneti zahtevi Španije za suverenitetom nad Gibraltarom. „To je više od simbolične pobede. Da, to je bila diplomatska pobeda za Španiju“, naglasio je Borel.

„Ako Britanija izađe iz EU, a mi još ne znamo da li će se to i desiti, Gibraltar će postati treća zemlja“, dodao je šef španske diplomatije, naglasivši da će svi razgovori EU o statusu Gibraltara zahtevati odobrenje španske strane.

Žozep Borel je rekao da je nekoliko španskih vlasti, kako desnih, tako i levih, pokušavalo da vrati Gibraltar, koji je Španija predala Britaniji 1713. godine u skladu sa Utrehtskim sporazumom. Ipak, on je priznao da prosečni Španac nije opsednut idejom povratka Gibraltara, piše Tajms.

 

Izvor Sputnjik, 14. april 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u