B. Mitrinović: Morate se odupreti

Došli su po Asanža, došli su po naftu, po bregzit, po mnoge druge. Zato se treba boriti za istinu kao za ključ opstanka

„Morate se odupreti, možete se odupreti”, uzvikivao je Asanž dok su ga sedmorica policajaca maltene iznosili iz ekvadorske ambasade u Londonu i ubacivali u policijski kombi. Sada se uglavnom raspravlja o pravnim tehnikalijama i pomalo se gubi iz vida ovo Asanžovo upozorenje. Ali biće kasno ako prođe još sedam godina, koliko se Asanž skrivao u ekvadorskoj ambasadi, da bi se pokazalo da je bio u pravu – kao kada je govorio da nije paranoik i da je pozadina optužbi za seksualno uznemiravanje, koje je negirao, politička a da je cilj njegovo izručenje SAD. Kazna za objavljivanje stotine hiljada depeša koje su razotkrile najmračnije tajne američke politike bila je zapečaćena, „čekala” je promenu vlasti u Ekvadoru i trenutak kada će hapšenje dobro doći u političkoj borbi.

PRAVO DA ZNAMO
Razotkriveni su poverljivi američki vojni dosijei iz Iraka i Avganistana, neustavan program nadzora u SAD i drugim zemljama, objavljena je elektronska pošta koja je pokazala da su Demokratski nacionalni komitet i Hilari Klinton lagali o mnogim stvarima. „Teoretičar zavera”, kako su Asanža nazivali oni kojima nije odgovaralo da se te informacije iznesu u javnost, objavio je američke diplomatske depeše koje pokrivaju gotovo svaku zemlju na svetu. Zastupao je ideju da javnost treba da zna stvari koje vlade žele da sakriju. Niko nije demantovao depeše i dokumente koje je objavio. Čak su ih prenosili mejnstrim mediji, a onda se postavilo pitanje da li je Asanž novinar, uzbunjivač, strani agent, opsenar…

Tramp je u predizbornoj kampanji bio oduševljen „Vikiliksom”, jer je Asanž otkrivao ono što je išlo naruku budućem predsedniku. Sada kada hapšenje sprovodi sistem kojim Tramp ne upravlja, on i nije baš oduševljen. Rekao je da ne zna ništa o tome i da „Vikiliks” nije u „njegovom fazonu”. U igri su sada i neka dvojica ruskih hakera, a čim se dođe do ruskog uticaja na meti će se ponovo naći američki predsednik. Jasno je da će optužnica protiv Asanža u SAD biti proširena: rezultat neće biti samo povećanje kazne, nego potpuno redefinisanje sistema.

URONjENI U MRAK
Naravno da nije u pitanju samo uspostavljanje opasnog presedana za prava novinara. Novinarstvo u svom izvornom obliku je već odavno postalo nepotrebna profesija. Ni pitanje istine više nije tema. Termin „postistina” je već odavno zastareo. Istina je nestala zajedno sa svim građanskim demokratskim pravima, poput glasanja na izborima i referendumima, ili suverenim pravom država da upravljaju u skladu sa pozitivnim pravom.

Politika glasne političke tišine i forsiranog virtuelnog kovitlaca potapa sva uverenja, važeća međunarodna i sistemska pravila. Više se ništa ne vidi, kao da smo svi uronjeni u gusto crno mašinsko ulje, koje klizi oko naših života. Zar ne bi tako trebalo da se osećaju građani Velike Britanije ili Makedonije, koji su glasali o nečemu i rekli šta misle. Ili svi ostali u EU koji imaju svoje nacionalne i ekonomske interese? Kako li se osećaju građani Latinske Amerike, Venecuele, koje tek čeka ono što se dogodilo Iračanima, Avganistancima, Sirijcima i kome sve ne?

BREGZISTENCIJA
Britanski ministar finansija Filip Hamond najavljuje mogućnost da se pred britanskim parlamentom nađe predlog drugog referenduma o bregzitu, iako takva ideja prošlog meseca – u vidu nekoliko različitih predloga sporazumu premijerke Tereze Mej – nije dobila većinsku podršku poslanika. Odlaganje izlaska se prolongira. Da li će Britanci glasati za Evropski parlament i dobiti pravo da odlučuju o nečemu u čemu će možda ostati ili ne?

Dok su ga izvlačili iz ekvadorske ambasade, Asanž je držao u rukama knjigu Gora Vidala u kojoj je govorio o istorijskoj osnovi vojno-industrijskog kompleksa i ekspanziji izvršne moći u SAD koja je dovela do sintagme „imperijalno predsedništvo”.

Došli su po Asanža, došli su po naftu, po bregzit, po mnoge druge. Pitaće nas neko: „Gde smo tada bili”. A mi ćemo se pitati: „Kako nam se ovo dogodilo?” – kada ponovo dođu po nas. Zato se treba boriti za istinu, ne kao za romantičarsku i idealističku utopiju – nego kao ključ opstanka.

 

Izvor Politika, 14. april 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u