Gruško: Rusija u potpunosti prekinula saradnju sa NATO

„NATO je sam odbio konstruktivni razgovor sa Rusijom. On ne postoji. Zasad nema signala da NATO vidi izlaz iz ovog ćorsokaka”

Rusija i NATO su u potpunosti prekinuli civilnu i vojnu saradnju, izjavio je zamenik ruskog šefa diplomatije Aleksandar Gruško za Sputnjik. Gruško je ocenio da je Alijansa otišla isuviše daleko u eskalaciji sukoba sa Rusijom.

„NATO je sam odbio konstruktivni razgovor sa Rusijom. On ne postoji. Zasad nema signala da NATO vidi izlaz iz ovog ćorsokaka”, rekao je Gruško. On je dodao da „paradoksalno, ali danas odnos između Rusije i NATO najviše podseća na vreme u kom je i osnovan NATO – uoči Hladnog rata”.

„Ponovo je pala prašina sa ’Armelove doktrine’: dijalog i obuzdavanje. Samo u toj formuli ima mnogo obuzdavanja i malo dijaloga”, rekao je Gruško.

Prema njegovim rečima, ukupni vojni rashodi zemalja NATO za prošlu godinu prevazilaze bilion dolara, što je 22 puta više od ruskih troškova za odbranu. Gruško je naglasio da Moskva nema nameru da učestvuje u trci za povećanje vojnog budžeta sa NATO-om.

„Armelova doktrina”, koja je formirana 1967. godine, predviđala je jaku odbranu i dobre diplomatske odnose sa državama Varšavskog pakta. Ona je, takođe, pomogla da se otvori put za smanjenje napetosti između Istoka i Zapada početkom 1970-ih godina, podseća Sputnjik, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 15. april 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u