Radomirović: Zahtev da političari biraju urednike medija nije realan

„Kada tražite da vlast i opozicija, bilo ko, smenjuje urednike na televizijama, to nije dobro ni za profesiju ni za demokratiju“

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović kaže da zahtevi opozicije sa protesta u subotu, a koji se tiču medija, nisu realni, jer, kako je rekao, uloga političara nije da smenjuje urednike, niti da se bavi uređivanjem medija. Dodaje da misli da je broj građana na proetstu bio veći od 7.500, koliko tvrdi ministar policije.

Na protestu „Svi kao jedan – Jedan od pet miliona“ u subotu pročitani su zahtevi za formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova, izbor novog sastava Regulatornog tela za elektronske medije i izbor tehničkog i uređivačkog tima Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

„Ja bih rekao da to nisu realni zahtevi, jer kada tražite da vlast i opozicija, bilo ko, smenjuje urednike na televizijama, to nije dobro ni za profesiju ni za demokratiju. Nije uloga političara da smenjuje i uređuje medije“, rekao je Radomirović u Novom danu. Kako je rekao, UNS će se u svakom ovakvom slučaju boriti protiv političkog pritiska na novinarsku profesiju.

Ministar policije Nebojša Stefanović rekao je da je na mitingu ispred Narodne skupštine učestvovalo „najviše između 7.300 i 7.500 ljudi, a da je u šetnji učestvovalo nešto više od 5.000“.

„Mislim da je bilo više ljudi, ono što sam gledao na N1 i prema drugim snimcima. Ranije, u prošlosti, kada smo izveštavali sa raznih događaja, uvek je za tu masu ljudi govoreno da je bilo više građana…U petak je eto, miting podrške Aleksandru Vučiću, videćemo procene za taj skup“, rekao je Radomirović. Dodaje i da bi voleo da ministar pokaže taj softver na osnovu kojeg policija broji učesnike nekog skupa.

Na pitanje da li je opravdano tražiti smene uredništva RTS-a i RTV-a zbog lošeg izveštavanja s protesta, predsednik UNS-a kaže da se RTS „nije na početku snašao s tim protestima“.

„Ja sam rekao to i ranije, mislim da se RTS nije snašao u početku, kasnije smo imali izveštaje u Dnevniku, a videli smo u subotu da je prvih pet minuta u Dnevniku bilo o tom protestu. Inače, mislim da je previše političara na svim televizijama, a premalo građana. Uloga medija je da uspostavi ravnotežu u društvu, tako da bih ja najviše voleo da vidim više građana a manje političara“, kazao je gost N1.

Dodao je da je RTS „mnogo bolji javni servis od HRT-a“. „RTS je mnogo bolji javni servis od, na primer, HRT-a, koja vodi kampanju protiv manjina, pre svega srpske, i na koje niko ne reaguje od naših kolega“, rekao je.

PROMENE SE DEŠAVAJU NA IZBORIMA, A NE NA ULICI
Na pitanje da li je će vlast odgovoriti na zahteve opozicije s protesta i naterati je da nešto odluči, Radomirović kaže da se „takve vrste promena dešavaju na izborima a ne na ulici“.

„S tim da je bitno reći da ova vrsta nezadovoljstva u društvu, čak i da je 7.500 nezadovoljnih građana, je jedna poruka vlasti da nešto mora da se menja“, naglasio je.

O sednici rukovodstva SNS-a o izborima, koja bi, prema pisanju medija, trebalo da se održi sutra, Radomirović kaže da nije siguran zašto se u vrhu stranke ponovo govori o izborima, posle 20-tak dana.

Vučić je posle sednice Predsedništva SNS-a 25. marta ove godine rekao da su svi članovi Predsedništva stranke, osim njega, podržali raspisivanje vanrednih izbora. „Ja sam bio uzdržan i dogovorili smo se da u veoma kratkom roku kažem šta možemo da uradimo po pitanju našeg evropskog puta, Kosova i Metohije, velikih investicija. O tome smo upoznali i predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić koja je prisustvovala sednici“, kazao je Vučić.

Radomirović navodi da, ako se o tome govori, da „verovatno Vučić i vrh stranke imaju više informacija o tome šta se dešava i u državi i u opoziciji“. „Prošli put je Vučić prelomio da neće biti izbora, pre svega zbog Kosova…Očekivalo se da se nastavi dijalog s Prištinom. Videćemo 29. aprila u Berlinu kako će proći taj sastanak, nisam siguran da će dijalog moći da se nastavi, jer takse nisu ukinute“, rekao je predsednik UNS-a.

 

Autor Miona Živić

 

Izvor N1, 15. april 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u