Crnogorski ministar: Kosovo je lider u poštovanju prava manjina

„Ali, ima jedna istina, imamo državu Kosovo, gde manjine imaju veća prava nego manjine u Crnoj Gori“, rekao je Zenka

Crnogorski ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka kazao je da Evropa u superlativu govori o Crnoj Gori, ali da je tzv. Kosovo ipak lider na Balkanu kada je u pitanju poštovanje manjinskih prava.

„Ako idemo ka Evropi, onda moramo da slušamo šta Evropa misli o nama. Evropa misli da smo daleko ispred svih balkanskih država, i to po svim kriterijumima. Ali, ima jedna istina, imamo državu Kosovo, gde manjine imaju veća prava nego manjine u Crnoj Gori“, rekao je Zenka, otvarajući školu političkih studija „Položaj manjina u Crnoj Gori“, koja je održana u Ulcinju.

„Imamo jedan minus, nemamo Crnogorce kao ustavnu kategoriju, ali imamo spremnost vlasti, a i mi kao Albanci smo pokazali spremnost da utičemo na vlast Kosova da što pre Crnogorci budu ustavna kategorija. Ali, to nije krivica kosovskih političara, već krivica velikosrpske politike“, naveo je Zenka. Prema njegovim rečima, nikom u Crnoj Gori ne bi trebalo da smetaju albanski nacionalni simboli.

„Mi, Albanci, ne želimo da bilo kome smeta naš simbol. Mi nemamo problema sa svojim koalicionim partnerima, već sa nižim činovnicima u kojima još tinja onaj otrov“, naveo je Zenka. On je naglasio da su manjine u Crnoj Gori na strani DPS-a, jer su u DPS-u njihovi sagovornici.

„Ako se neko pita zašto su manjine na strani vlasti, neka ode na skup ’Odupri se‘ i neka čuje razgovore među njima. Šta su ti ljudi skandirali na ulicama tokom protesta — opet su im manjine krive“, kazao je Zenka.

 

Izvor Sputnjik, 16. april 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u