Kako stranke reaguju na poziv na skupštinsku debatu o Kosovu?

Gojkovićeva je istakla da je stavljanje pitanja KiM na dnevni red već dogovoreno sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Aleksandrom Vučićem

Narodni poslanici uskoro će raspravljati o pitanju Kosova i Metohije. To je u ponedeljak najavila predsednica parlamenta Maja Gojković, ne precizirujući hoće li ova diskusija biti pre ili posle razgovora koji će se o dijalogu Beograda i Prištine voditi tokom konferencije o Zapadnom Balkanu u Berlinu 29. aprila, a koju organizuju nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron.

Gojkovićeva je istakla da je stavljanje pitanja KiM na dnevni red već dogovoreno sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Aleksandrom Vučićem, a navela je i da je ubeđena da će svi poslanici učestvovati u raspravama o važnim temama i da je parlament mesto dijaloga za one koji imaju poslanike. Pitanje je, međutim, hoće li se iko od predstavnika opozicionih stranaka koje od kraja januara bojkotuju sednice zakonodavnog doma, pojaviti na debati o KiM.

Poslanica DS Aleksandra Jerkov kaže za Novosti da Skupština u prethodnom periodu uopšte nije bila uključivana u donošenje odluka o pregovorima o KiM, niti informisana kako oni teku i smatra da je ova najava signal da su Vučić i Tači „tajno finalizovali neki dogovor“. – Vučić je dosad sve sam radio, pa ne vidim o čemu bismo sada, posle šest godina, pričali u Skupštini.

Na drugoj strani, u LDP nam kažu da će se kada dođe poziv za raspravu o KiM odazvati jer smatraju da je o najbitnijem pitanju potrebno razgovarati u institucijama. I predsednik SRS Vojislav Šešelj potvrđuje nam da će njihovi poslanici biti na sednici o KiM, dok lider DSS Miloš Jovanović kaže da će odlučiti kad budu čuli kako je ona zamišljena. O kosovskoj temi, ističe, odavno je trebalo da se raspravlja u parlamentu, a ne da se „ne zna o čemu se vodi dijalog i da se poteže protivustavno pitanje razgraničenja“.

KONSULTACIJE
Savez za Srbiju saopštio je da neće učestvovati na današnjem sastanku koji je Gojkovićeve zakazala krajem prošle nedelje. Ona je tada pozvala predstavnike poslaničkih grupa na razgovor o daljem radu parlamenta.

 

Izvor Večernje novosti, 16. april 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u