Požar u Notr Damu pod kontrolom, spasen Hristov venac od trnja

Emanuel Makron obećao je da će Bogorodičina crkva biti obnovljena i da već danas počinje Nacionalna kampanja za prikupljanje novca

Požar u katedrali Notr Dam u Parizu potpuno je ugašen, saopšteno je iz pariske vatrogasne službe. Pokrenuta je istraga o uzroku požara koji je sinoć izbio u jednoj od najčuvenijih svetskih katedrala. Francuski predsednik Emanuel Makron obećao je da će Bogorodičina crkva biti obnovljena i da već danas počinje Nacionalna kampanja za prikupljanje novca. Pomoć je ponudila i Srbija.

Devet vekova stara katedrala Notr Dam uspešno je odolevala svim nedaćama, ali je sinoćni požar bio jači i od volje i od napora koje su uložili pariski vatrogasci. Vatra koja je izbila na vrhu katedrale iz 12. veka brzo se proširila na čitav krov, progutavši kulu čuvene bogomolje, da bi se potom u potpunosti urušio.

Portparol pariske vatrogasne služe Gabrijel Plu rekao je da je požar u potpunosti ugašen. Prema njegovim rečima, službe za vanredne situacije trenutno „nadgledaju eventualno pomeranje strukture i gase ostatke koji još tinjaju“. Plu je dodao da su sada na potezu stručnjaci da isplaniraju kako da stabilizuju građevinu.

„Zvali su me iz celog sveta. Ovo jeste tragedija celog sveta. A Notr Dam predstavlja istoriju naše prestonice, i odmah sam pomislila na slike oslobađanja Pariza kada su rekli da su se zvona sa ove katedrale čula do Buenos Ajresa“, kaže gradonačelnica Pariza An Hidalgo.

Parisko tužilaštvo odmah je pokrenulo istragu, a slučaj se i dalje vodi kao incident. Katedrala Notr Dam je bila usred rekonstrukcije, neki njeni delovi su bili pod skelama, dok su bronzane statue uklonjene prošle nedelje zbog radova. Francuski mediji citiraju vatrogasce koji su izrazili sumnju da je požar „potencijalno povezan“ sa radovima na rekonstrukciji, navodi agencija.

„Kada je u pitanju spomenik koji volite i u kome živite, koji slavite i koji predstavlja toliko toga iz vaše istorije – to je veoma veoma tužno. I ja pitam Boga: Zašto, zašto? Danas je sveti ponedeljak, ovo je važna nedelja i zato pitam Boga: Zašto?, ali mislim da ću odgovor dobiti tek kada dođem u raj“, rekao je sveštenik Notr Dama Patrik Šavujet.

VIŠE OD KATEDRALE
Na mesto požara među prvim je došao i predsednik Francuske. „Za nas je Notr Dam više od katedrale. Notr Dam je naša istorija, naša književnost, naša mašta, mesto gde smo preživeli važne istorijske trenutke, epidemije, ratove, gde smo dočekali slobodu. Ono je epicentar naših života“, kaže predsednik Francuske Emanuel Makron. Poručio je da će katedrala zajedničkim snagama biti obnovljena.

„To je bez dileme deo naše sudbine i projekat za godine pred nama i ja ću tome ostati posvećen. Već od utorka počinjemo nacionalnu kampanju za prikupljanje novca za obnovu, a tražićemo pomoć najtalentovanijih stručnjaka širom sveta da nam pomognu u obnovi“, dodao je Makron.

Iz Pariza je stigla vest da su umetnička dela i relikvije sačuvane, ali ostaje pitanje da li su uspešno sačuvana sva umetnička dela, posebno ona koji su velikog formata. „Ovim se završava jedan deo istorije, globalnog nasleđa, arhitekture. Neizreciva tragedija zbog koje će tugovati ceo svet“, kaže Sindi, turista iz Ekvadora.

„Niko ovo nije mogao ni da zamisli dok smo obilazili Pariz. Bili smo blizu i prvo smo pomislili da je u pitanju samo manji požar. Sve vreme smo stajali i gledali i suze su navirale, bilo je teško obuzdati emocije“, govori Alfredo iz Španije. Gradnja katedrale počela je 1160. godine za vreme biskupa Mauricija, a dovršena je tek 1345. godine kao prvo remek-delo gotičke umetnosti. Notr Dam svake godine poseti 13 miliona turista, više nego Ajfelov toranj.

Žaljenje zbog požara izrazili su brojni svetski lideri, kao i predsednik i premijerka Srbije. Nedugo nakon poziva Emanuela Makrona da se prikupe sredstva za obnovu teško oštećene katedrale, stigle su vesti o nameri poznatih i imućnih da doniraju novac.

MAKRONOVA LISTA OBUSTAVLjA KAMPANjU ZA EVROPSKE IZBORE
Lista koju predvodi francuski predsednik Emanuel Makron obustavila je kampanju za evropske izbore zbog požara koje je uništio Notr Dam.

„Prolazimo kroz trenutke velike tuge. Lista ‘Renesansa’ je razumljivo deo ovog trenutka nacionalnog jedinstva. Mi stoga suspendujemo kampanju do daljeg“, rekla je šefica kampanje Natali Loazo.

 

Izvor RTS, 16. april 2019.

SPASENI OLTAR I HRISTOV „TRNOVI VENAC“
Pariska katedrala Notr Dam i dalje gori i već je jasno da će šteta postati ogromna i neprocenjiva ako vatra zahvati i severnu zvonaru.

Međutim, spasen je veliki deo relikvija. Među njima i najvrednija „trnovi venac“ koji je bio na Hristovoj glavi“. Spasen je i ogrtač Svetog Luja. I mnoge umetničke slike i predmeti, ali ne i velika platna na zidovima. Zapaljenu katedralu noćas je posetio francuski predsednik Emanuel Makron. Tačnije, sa glavnog ulaza je razgledao unutrašnjost hrama čiji je krov u tim trenucima dogorevao. Makron je izjavio da se raduje što su ostali neoštećeni oltar i oltarni krst.

Požar je izbio 15. aprila u 18:50. Prvo je planula građevinska skela na tavanu katedrale koja je prethodnih nedelja bila u renoviranju.

Katedrala Notr Dam građena je od 1163. do 1345. godine na mestu prve crkve sagrađene u glavnom gradu Francuske – bazilike Svetog Stefana. Katedrala je današnju slavu stekla posle pojave čuvenog romana Viktora Igoa 1831. godine.

 

Izvor Fakti, 16. april 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u