„Balkanska međa“ zabranjena u Bujanovcu

RTS saznaje da je direktor Doma kulture u Bujanovcu zabranio prikazivanje filma da ne bi izazivao tenzije

Srpsko-ruski film „Balkanska međa“, inspirisan ratnim događajima na Kosovu i Metohiji 1999. godine, neće se prikazivati u Domu kulture u Bujanovcu iako je najavljen.

RTS saznaje da je direktor zabranio prikazivanje da ne bi izazivao tenzije. O tome niko u ovoj ustanovi zvanično nije hteo da govori, jer je direktor odsutan.

Ni u lokalnoj samoupravi niko nije hteo da se oglasi, a i većina Bujanovčana sa kojima smo kontaktirali izbegavala je da govori o tome, ili nisu bili upoznati sa repertoarom. Produkcijska kuća „Arhangel studios“ saopštila je da je prikazivanje otkazano prekjuče bez obrazloženja.

„Prema informacijama kojima raspolažemo, prikazivanje je otkazano bez obzira na činjenicu da je postojalo veliko interesovanje publike za ovaj film. Ovakvim potezom još jednom postajemo svedoci neuobičajene pojave da umetnost doživljava zabrane“, ističe se u saopštenju koje potpisuju glumci Miloš Biković i Miodrag Radonjić. Poručuju da „Balkanska međa“ šalje poruku o neophodnosti negovanja odnosa mira i razumevanja između Srba i Albanaca.

„Zato želimo da verujemo da će i naši građani na jugu Srbije moći da ga pogledaju, jer nikada neće postojati dovoljno dobar motiv koji opravdava zabranu bilo kog filma“, napominje se u saopštenju ove produkcijske kuće.

„Balkanska međa“ je srpsko-ruski film koji prikazuje akciju ruskih specijalaca na prištinskom aerodromu neposredno posle bombardovanja 1999. godine.

 

Autor Danijela Manić Stojilković

 

Izvor RTS, 17. april 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u