Bild: Nemačka više nije lokomotiva nego ekonomski bolesnik Evrope

Čak su i svetski valutni fondovi značajno smanjili očekivanja od nemačke privrede, dok američki mediji pišu o “krhkoj budućnosti zemlje”

Nedavno je Njemačka bila model za sve, a sada je postala “problematično dijete” Evrope, piše njemački tabloid Bild. Razlog tome je usporavanje privrednog rasta koje će prema prognozama iznositi samo 0.5 odsto BDP-a. Poteškoće njemačke privrede povezane su s automobilskom industrijom, bankama, carinama, troškovima i nedostatkom ulaganja, a budućnost zemlje već je ocijenjena kao “krhka”. Međutim, njemačke vlasti su uvjerene da je to samo “privremena slabost”.

Narednog dana će vlada u Berlinu prilagoditi svoje privredne prognoze za tekuću godinu i umjesto očekivanog privrednog rasta od 1.8 odsto BDP-a će prognozirati samo 0.5 odsto. “Ovo je minimalan rast. Da li je Njemačka uništena?”, pita se autor članka.

Njemačka je s ekonomskog stajališta cijelu deceniju u Evropi predstavljala “uzorno dijete”, ali sada svjetska zajednica na zemlju gleda gotovo kao na “problematično dijete”, primjećuje novinar. Prema njegovim riječima, čak su i svjetski valutni fondovi značajno smanjili očekivanja od njemačke privrede, dok američki mediji pišu o “krhkoj budućnosti zemlje”.

Kako ističe Bild, banke i automobilska industrija slabe njemačku privredu i imaju loš učinak na ukupnu ravnotežu. Njemačka automobilska industrija ima ključnu ulogu u privrednom razvoju zemlje, ali je u posljednjoj polovini 2018. godine prodaja počela opadati, a privreda se od toga nije oporavila.

Ostali problemi su carine. Do sada, žestoki sporovi između Sjedinjenih Država i EU, uključujući i one protiv Kine, po ovom pitanju nisu imali direktan učinak i nije došlo do značajnog porasta cijena ili poteškoća u procesu izvoza. Međutim, trgovinski sporovi dovode do neizvjesnosti, a ulagači se suzdržavaju investirati svoj novac. Taj učinak pogoršavaju američke namjere da se uvedu carine na njemačke automobile. U godinu dana Njemačka izveze u SAD automobila i rezervnih dijelova vrijednih 27 milijardi evra. Američke carine bi teško pogodile cijeli sektor i prateće industrije, ne samo u Njemačkoj, već i u zemljama u kojima poznate njemačke fabrike automobila imaju svoje fabrike i ogranke.

Drugi problem za njemačku privredu je bregzit, koji takođe doprinosi opštoj nesigurnosti i obeshrabruje ulagače. Međutim, vlada se sada nada da će se izbjeći neregulisani bregzit, a London će iskoristiti odlaganje da napusti EU na temelju obostrano prihvatljivog sporazuma. Još jedan problem za Njemačku ima veze s bankama. Razgovori o spajanju Dojče banke i Komercbanke pokazuju koliko su njemačke banke postale slabe. Već su nekonkurentne na međunarodnom nivou, tvrdi autor.

Osim toga, poteškoće njemačke privrede su uzrokovane i nedostatkom ulaganja. MMF već godinama kritikuje Njemačku i tvrdi kako zemlja nije vodila dovoljno brige o vlastitoj privrednoj budućnosti, prije svega ulaganjem u obrazovanje i digitalnu ekonomiju.

Ali uprkos svim tim problemima, njemačka vlada i Bundesbanka nastavljaju smirivati strasti i pokazuju samopouzdanje, kaže Bild. Oni su sigurni da Njemačka nije uništena, već proživljava “privremenu slabost”, kako je situaciju nazvao guverner Bundesbanke Jens Vajdman. Situaciju slično ocenjuje i ministar financija Olaf Šolc.

“Sada imamo sporiji rast, ali ovo je još uvijek rast. Nismo u recesiji”, rekao je njemački ministar, koji vjeruje da će se ekonomska situacija poboljšati već sljedeće godine. Glavni razlog za optimizam leži u njemačkom tržištu rada, objašnjava Bild. U zemlji se još uvijek traže stotine hiljada radnika, što znači da umjesto smanjenja radnih mjesta njemački poslodavci radije stvaraju dodatna.

Većina problema koji ugrožavaju ekonomski rast Njemačke su politički motivisani. Stoga se sve nade polažu u rješavanje trgovinskih sukoba i pitanje bregzita, nakon čega bi se investitorima ponovno vratilo povjerenjem u Njemačku, a njena privreda bi se u potpunosti oporavila. Tako barem tvrdi čelnik njemačke Bundesbanke, Jens Vajdman, prema kojem je “najvjerovatniji scenario da će privreda, nakon pauze, ponovno početi da raste”.

 

Autor Saša F.

 

Izvor Bild/logicno.com, 17. april 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u