Dačić i Lavrov reagovali na plan o „dvostrukom suverenitetu“

Lavrov je rekao da Zapad, kad je priznavao nezakonito proglašenu nezavisnost Kosova, nije pominjao dvostruki suverenitet

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić komentarisao je navode medija da će Francuska i Nemačka na sastanku u Berlinu predstaviti ideju dvostrukog suvereniteta. Dačić je rekao da su to samo pretpostavke i da takvog rešenja nema nigde na svetu.

Dačić se danas u Moskvi sastao sa šefom ruske diplomatije, a na pitanje upućeno Sergeju Lavrovu u vezi sa tom idejom, Dačić je objasnio: „To je ono što se kao očekuje da će Merkelova da predloži, da na severu Kosova postoji tzv. dvostruki suverenitet – i Kosova i Srbije. Ali to su sve pretpostavke i to rešenje ne znam da li igde na svetu postoji, osim na tom papiru.“

Lavrov je rekao da Zapad, kad je priznavao nezakonito proglašenu nezavisnost Kosova, nije pominjao dvostruki suverenitet. „Ali ponavljam, na našim srpskim prijateljima je da donesu odluku. Što se tiče pritiska na Srbiju i zahteva da prizna nezavisnost Kosova, taj pritisak će se nastaviti. Pre svega SAD i aktuelna administracija obuzeti su težnjom da postignu što više spoljnopolitičkih uspeha za kratko vreme pre sledećih izbora“, rekao je Lavrov.

To zahteva daleko više vremena nego da se postavljaju ultimatumi i da se traži da se oni smesta prihvate, ali to je jedini put ka stabilnom rešenju problema, konstatovao je on. List Gazeta ekspres je objavio da će Francuska i Nemačka predstaviti na sastanku u Berlinu plan za sporazum Beograda i Prištine, koji bi donekle zadovoljio zahteve Beograda, i da se radi o ideji dvostrukog suvereniteta. Kako se navodi, taj plan ne uključuje podelu teritorije. „Govori se o dvostrukom suverenitetu. Kosovo će očuvati teritorijalni integritet, ali će Srbija da uživa neki suverenitet nad kosovskim Srbima i srpskim crkvama“, tvrdi izvor lista.

 

Izvor Tanjug/B92, 17. april 2019.

LAVROV O IDEJI DVOSTRUKOG SUVERENITETA NA KIM
Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov poručio je da se problem Kosova, umesto postavljanjem ultimatuma, može rešiti isključivo zbližavanjem pozicija i konsenzusom.

Na pitanje Sputnjika o ideji dvostrukog suvereniteta na Kosovu, o čemu pišu neki prištinski mediji, Lavrov je rekao da Zapad, kad je priznavao nezakonito proglašenu nezavisnost Kosova, nije pominjao dvostruki suverenitet.

„Ali ponavljam, na našim srpskim prijateljima je da donesu odluku. Što se tiče pritiska na Srbiju i zahteva da prizna nezavisnost Kosova, taj pritisak će se nastaviti. Pre svega SAD i aktuelna administracija obuzeti su težnjom da postignu što više spoljnopolitičkih uspeha za najkraće vreme do sledećih izbora“, istakao je.

„To zahteva daleko više vremena nego da se postavljaju ultimatumi i da se traži da se oni smesta prihvate, ali to je jedini put ka stabilnom rešenju problema. Nažalost, naše zapadne kolege u principu smatraju da odlučuju o sudbini sveta i kolonijalni aspekti u mentalitetu su počeli da se ispoljavaju. Oni govore o izuzetnosti i o tome da upravo zapadna grupa zemalja ima prava da određuje ko je u pravu, a ko je kriv. Sve manje govore o međunarodnom pravu, a sve više o pravilima koje su oni izmislili i koje moraju da prihvate sve ostale zemlje, zaobilazeći SB UN i ignorišući same UN“, upozorio je šef ruske diplomatije.

Lavrov je ocenio i da postoje aktivni i impulsivni potezi i o Kosovu, i o Avganistanu, i o Korejskom poluostrvu, kao i u drugim pravcima. „Shvatamo želju administracije u Vašingtonu da ostvari spoljnopolitičke uspehe kako bi ih predočila biračima, ali ipak akcenat ne treba da budu vlastiti birački ciklusi nego interesi stabilnog, dugoročnog i trajnog rešenja“, naveo je Lavrov.

GODIŠNjICA BOMBARDOVANjA: NI TRUNKE GRIŽE SAVESTI
On je takođe skrenuo pažnju na ponašanje Zapada na međunarodnoj sceni, a kao primer je naveo 20. godišnjicu bombardovanja Srbije.

„Šta ste čuli od članica NATO-a? Pa da su bili u pravu, da su donosili demokratiju i slobodu ugnjetenima i samo to. Nikakve griže savesti, nikakvih sećanja na to kako su bombardovali mostove po kojima su išli putnički vozovi, kako su bombardovali televiziju u Beogradu, takav pristup imaju ti ljudi“, rekao je Lavrov.

 

Izvor Sputnjik, 17. april 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u