Notr Dam i licemerje zapadne javnosti

Zapad je ignorisao ili direktno doprineo uništavanju bisera drugih civilizacija, poput Palmire, Vavilona ili Budinih statua

Budine statue u Bamijanu uništila je netolerantna sekta koja se pretvarala da sledi islam. Budisti širom Azije bili su ožalošćeni. Zapad jedva da je obraćao pažnju na to.

Preostale ruševine Vavilona i prateći muzej bili su okupirani, opljačkani i uništeni od strane američke mornaričke baze tokom operacije „Šok i strahopoštovanje“ 2003. godine (vojna doktrina korišćena tokom američke invazije na Irak 2003. godine; prim. prev.). Zapad nije obraćao pažnju.

Ogromna prostranstva Palmire – legendarne oaze na Putu svile – uništila je druga netolerantna sekta koja se pretvarala da sledi islam, uz podršku određenih slojeva zapadne obaveštajne zajednice. Zapad nije obraćao pažnju.

Brojne katoličke i pravoslavne crkve u Siriji su spaljene do temelja od strane iste netolerantne sekte koja se pretvarala da sledi islam, a koju su sponzorisali i naoružavli, između ostalih, Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska. Zapad i dalje nije obraćao pažnju.

Notr Dam, koji se na mnoge načine može tumačiti kao simbol Zapada, delimično je zahvatio slučajni požar. Posebno je zahvatio krov i stotine hrastovih greda, od kojih neke potiču iz 13. veka. Metaforički, ovo se može predstaviti kao spaljivanje krova nad glavom kolektivnog Zapada.

Loša karma? Konačno?

Ostaci antičkog grada Palmira, Sirija, maj 2014. godine

Osvrnimo se na najvažnije detalje.

Notr Dam pripada francuskoj državi, koja je obraćala malo ili nimalo pažnje na gotički dragulj koji je prevalio osam vekova postojanja.

Delovi arkada, himera, reljefa, gargojla stalno su padali na zemlju, odakle su premeštani i čuvani u improvizovanom skladištu u pozadini katedrale.

Samo prošle godine Notr Dam je dobio ček na dva miliona evra za obnovu vrha tornja koji je juče u potpunosti izgoreo. Obnova čitave katedrale bi, prema mišljenju najvećeg svetskog stručnjaka za Notr Dam (igrom slučaja Amerikanca) Endruja Talona, koštala 150 miliona evra

Do skora su čuvari katedrale i i francuska država bili u ratu. Francuska država je zarađivala najmanje četiri milona evra godišnje, naplaćujući turistima ulazak u kule bliznakinje (nezvanični naziv za dva identična tornja u frontalnom delu katedrale; prim. prev.), ali je u održavanje Notr Dama ulagala samo dva miliona evra.

Rektor Notr Dama odbio je da naplaćuje ulaznice za ulazak u katedralu – kao što je to slučaj, na primer, u katedrali Duomo u Milanu. Notr Dam u suštini živi od donacija i isplaćuje zarade za tek 70 zaposlenih, koji moraju ne samo da nadgledaju masu turista, već i da organizuju osam tura dnevno.

I šta je francuska država predložila kako bi se smanjile muke ovih ljudi? Organizaciju dobrotvorne lutrije. Drugim rečima, privatizaciju onoga što je državna dužnost i obaveza. Iz toga sledi da su Sarkozi, Makron i njihove celokupne administracije direktno ili indirektno odgovorne za požar.

A tu su i Notr Dama milijarderi. Fransoa-Anri Pino (vlasnik Gučija i Sen Lorena) obećao je da će uložiti 100 miliona evra svog ličnog bogatstva za obnovu katedrale. Bernar Arno (glavni izvršni direktor kompanije Luj Viton Moet Henesi) obećao je dvostruko veću sumu, 200 miliona evra.

Trenutak urušavanja najvišeg tornja na katedrali Notr Dam, Pariz, 15. april 2019.

Pa zašto onda kompletno ne privatizovati ovaj prokleto fini komad nekretnine? Kapitalistička katastrofa; dobrodošli u luksuzni stambeni blok Notr Dam, sa hotelom i tržnim centrom.

 

Preveo Radomir Jovanović

 

Izvor The Saker Blog

Svet
Pratite nas na YouTube-u