Novosti: Vučić će s Putinom razgovarati o „uceni“ oko KiM

O organizaciji sastanka sa Putinom u Pekingu, predsednik je u utorak razgovarao sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Čepurinom

Situacija u našem regionu i bilateralna saradnja Srbije i Rusije u svim oblastima biće glavne teme susreta predsednika Aleksandra Vučića i šefa ruske države Vladimira Putina u Pekingu krajem ovog meseca, tokom održavanja Drugog foruma za međunarodnu saradnju „Pojas i put“, na kom će obojica učestvovati.

Tokom ovog foruma, koji se održava od 25. do 27. aprila, Vučić će razgovarati i sa prvim čovekom Kine Si Đinpingom, tako da će na berlinski skup o Zapadnom Balkanu koji sledi samo dva dana kasnije, 29. aprila, otići pošto razmeni mišljenja sa dvojicom lidera dve svetske sile.

O organizaciji sastanka sa Putinom u Pekingu, predsednik je u utorak razgovarao sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Čepurinom, kome je preneo da mu je čast što će se ponovo sastati sa predsednikom Putinom. To će biti njihov 16. susret i drugi u ovoj godini. Vučić je ponovio da je nastavak dijaloga sa Prištinom nemoguć dok ne budu ukinute takse na srpsku robu, a sa Čepurinom je razgovarao i o planovima za izgradnju „Turskog toka“.

Prema mišljenju analitičara Dragomira Anđelkovića, sastanci sa Putinom i Si Đinpingom u Pekingu biće susreti sa prijateljima, dok u Berlinu, srpske zvaničnike očekuju pritisci.

– U Berlinu ćemo biti „na tapetu“, pa će razgovori u Pekingu značiti za jačanje naše pozicije uoči tog skupa. Oni će poslati poruku da pojačavanje pritiska na Beograd može rezultirati time da nas odgurnu od sebe. Na pitanje, može li neki predlog konačnog rešenja za Kosmet biti predmet razgovora Vučića sa Putinom i Si Đinpingom, Anđelković kaže da njih dvojica smatraju da nije sazrelo vreme za konačno rešenje.

Uvod u razgovore Vučića i Putina biće i današnji sastanak šefa diplomatije Ivice Dačića i ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova u Moskvi. Njih dvojica, kako je najavljeno, razgovaraće o bilateralnoj saradnji i razmeniti mišljenja o najvažnijim temama.

IZLOŽBA U MOSVKI
U srpskoj ambasadi u Moskvi, Dačić će otvoriti izložbu povodom obeležavanja 140 godina od otvaranja Poslanstva Kneževine Srbije u Ruskoj imperiji. Osim kopija dokumenata, prvenstveno iz perioda od 1879. do 1918, na izložbi će se naći i fotografije srpskih poslanika u Ruskoj imperiji i drugih znamenitih srpskih i ruskih ličnosti.

 

Izvor Večernje novosti, 17. april 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u