Završen miting „Budućnost Srbije“ u Beogradu

U Beogradu je održan skup u okviru kampanje „Budućnost Srbije“. Prema proceni MUP-a, okupilo se između 140.000 i 150.000 građana

U Beogradu je održan skup u okviru kampanje „Budućnost Srbije“. Prema proceni MUP-a, okupilo se između 140.000 i 150.000 građana. Skup je počeo muzičkim programom, nakon čega je otpevana himna „Bože pravde“. Usledila su obraćanja govornika ispred Doma Narodne skupštine. Okupljenima se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekavši da su Srbiji potrebni mir i deca.

Izvor Politika, 19. april 2019.

SIJARTO: VI STE PRAVA, PONOSNA, EVROPSKA NACIJA
Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto poručio je večeras na skupu „Budućnost Srbija” u Beogradu da su Srbi i Mađari danas prijatelji, da odnosi dve zemlje nikad nisu bili ovako dobri kao danas, prenosi Tanjug.

„Poštovani gospodine predsedniče, dragi srpski prijatelji, dobar dan vam želim. Dozvolite da se zahvalim Vučiću i SNS na pozivu. Čast je biti ovde. Do pre nekoliko godina je bilo nezamislivo da mađarski ministar spoljnih poslova bude gost u kampanji vladajuće stranke. To što danas stojim ovde pokazuje da sve stvari možemo da rešimo ako verujemo u to”, rekao je Sijarto, koji je govor održao na srpskom jeziku.

Sijarto se odazvao pozivu za učešće na skupu, iako je danas Veliki petak pred Uskrs, za vernike koji taj praznik slave po gregorijanskom kalendaru.

Prema njegovim rečima, srpsko-mađarski odnosi ne tako davno su predstavljali teško pitanje, a do promena je došlo zahvaljujući ličnim naporima.

„Sadašnji predsednik Srbije, premijer Mađarske, lideri Fidesa i SNS i Savez vojvođanskih Mađara – svi su oni zajedno tome doprineli. Hvala im za to”, poručio je Sijarto.

On je dodao da je vreme da se prepozna da je mnogo više argumenata za saradnju Srbije i Mađarske, nego protiv.

Sijarto, koji se okupljenima u više navrata obratio sa „dragi prijatelji”, primetio je i da Evropa sve više jača, i naveo da je razlog za to jednostavan – vlade se, kaže, vode nacionalnom politikom i to uprkos svim pritiscima.

„Jakoj srednjoj Evropi, potrebna je snažna Srbija”, poručio je Sijarto.

On je rekao da je svima jasno da je Srbija sve jača i jača, a da je, između ostalog, jača i to što oni koji je vode nisu zanemarili nacionalne interese.

„Zbog toga sam siguran da ćemo, mi Mađari i Srbi, biti u budućnosti sposobni za velika dela”, rekao je Sijarto.

Razlog za to vidi u tome što, kaže, i jedni i drugi delimo vrednosti, ponosni smo na svoju domovin, istoriju, veru, versko nasleđe, koje smo spremni da odbranimo.

Šef mađarske diplomatije je ukazao i da je politička stabilnost izuzetno značajna vrednost i za Mađarski i za Srbiju.

„Velika je to vrednost u današnjim vremenima, što se vidi i iz toga što mnogi žele da je odzmu od nas, spoljašnjim uplitanjem, izazivanjem nemira, gomilom laži. Ovakvih pokušaja je nedavno bilo u Mađarskoj, ali su svi bili bezuspešni. Siguran sam da će tako biti i u Srbiji”, poručio je Sijarto.

On je dodao da Mađari veoma cene predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jer na zajednicu vojvođanskih Mađara gleda kao na „izvor energije”, što Srbija obezbeđuje više prava mađarskoj nacionalnoj zajednici od svih suseda.

Na sličan način, dodao je, Mađarska je ponosna na srpsku zajednicu u toj zemlji, svesna srpskog indentiteta, koji je obogaćuje.

Sijarto je poručio da je Srbija zaslužila da što pre bude članica EU.

„Da je do nas, već biste postali članica Unije”, poručio je on i istakao da je neprihvatljivo da Srbiji drže lekcije i time veštački usporavaju pregovore o pridruživanju.

„Vi ste prava, ponosna, evropska nacija, što ste više puta dokazali. Vašim pristupanjem, EU će biti jača i na tome ćemo godinama pred nama zajedno raditi sa vama i predsednikom Vučićem”, naveo je Sijarto.

„Živela Srbija, živelo prijateljstvo sprskog i mađarskog naroda”, zaključio je Sijarto.

 

Izvor Politika, 19. april 2019.

DODIK: SRBIJI NEOPHODNA UNUTRAŠNjA SNAGA
Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas da Republika Srpska želi mirnu i stabilnu Srbiju i da je na miting „Budućnost Srbije” u Beogradu došao da prenese jasnu podršku Srbiji i njenom rukovodstvu, prenosi Beta.

Dodik je na mitingu ispred Doma Narodne skupštine Srbije rekao da je neophodna unutrašnja snaga zemlje da bi ona bila jaka i u regionu.

„Došao sam ovde da svima kažem da je ovo okupljanje odgovor na sva pitanja za svakoga ko pita šta se ovde dešava. Unutrašnja snaga i jedinstvo su važni. Srbija mora da da snagu našem pregovaračkom timu i predsedniku (Srbije Aleksandru) Vučiću kada je reč o Kosovu, moraće da mu kažu svaka čast na jedinstvu”, rekao je Dodik.

On je naveo i da Republika Srpska u važnim geostrateškim pitanjima prati Srbiju poput pitanja o tome da ne želi da uđe u NATO.

 

Izvor Politika, 19. april 2019.

DAČIĆ: ŠALjEMO PORUKU JEDINSTVA I SNAGE
Ministar spoljnih poslova Srbije i predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je da se danas sa skupa „Budućnost Srbije” u Beogradu svima u svetu i okruženju šalje poruka jedinstva i snage srpskog naroda, prenosi Beta.

„Ovaj skup pokazuje da (predsednik Srbije) Aleksandar Vučić uživa ogromnu podršku naroda, da je Srbija stabilna jaka i složna, da želi mir, kompromis i pomirenje, ali i da je jaka i da štiti svoj narod i interese. Takve Srbije treba da se plaše samo srpski neprijatelji”, rekao je Dačić na mitingu.

On je kazao da skup nije poruka za opoziciju u Srbiji, već za sve u svetu i okruženju.

„Ne pomišljate da Srbiju možete da ucenjujete, ne pomišljajte da možda kojim slučajem mislite da je Srbija slaba i nejedinstvena pa da zato vršite pritisak da priznamo Kosovo ili da se ukine Republika Srpska. Nema predaje, bez obzira na pritiske”, istakao je Dačić i dodao „ne igrajte se vatrom”.

On je kazao da opozicija u Srbiji nema nikave šanse i da je to što Vučić još nije raspisao izbore dokaz samo njegove odgovornosti prema državi i nacionalnim interesima.

„On (Vučić) ih (opoziciju) štiti sam od njihovog poraza i debakla. Evo ja ću da ga zamolim da prestane da ih štiti”, kazao je Dačić.

 

Izvor Politika, 19. april 2019.

DIMČEVSKI: AKO ZATREBA, OPET ĆEMO BRANITI SRBIJU
Nekadašnji komandant graničnog bataljona, potpukovnik u penziji Dragutin Dimčevski rekao je danas na mitingu u Beogradu da je bitka na Košarama, u kojoj je učestvovao, srpska vojnička i duhovna vertikala kako se brani otadžibina, prenosi Beta.

On je predsedniku države Aleksandru Vućiću, na mitingu Budućnost Srbije, zahvalio što je „prvi zvaničnik” Srbije koji je događaje iz 1998. i 1999. godine nazvao „pravim imenom, agresijom”.

„Branili smo građane, svetinje koje su naši preci očuvali po cenu života, branili smo slobodu”, rekao je Dimčevski, navodeći da se neće zaboraviti 108 vojnika i starešina koji su u borbi na Košarama poginuli.

On je rekao da je Srbiji više nego ikad potreban mir, i jedinstvo „kakvo su imali i borci na Košarama”.

„Ako bude trebalo opet ćemo braniti Srbiju, hrabro kao na Košarama”, rekao je Dimčevski.

 

Izvor Politika, 19. april 2019.

BRNABIĆ: SRBIJA JE JEDINSTVENA
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je na skupu Budućnost Srbije u Beogradu, da su se na istom mestu prošle subote „okupili oni koji žele da dele” i da se od njih nisu čuli program ni vizija već samo uvrede i pretnje, prenosi Beta.

„To nije Srbija”, rekla je Brnabić, koja je najveći deo govora posvetila napadu na „deo opozicije” okupljen u Savezu za Srbiju za koji je rekla da ga čine političari koji pokušavaju da se „recikliraju” i po svaku cenu dođu na vlast.

Ona je rekla da današnji miting treba da pokaže da Srbija nije podeljena zemlja, sa podeljenim društvom već „jedna, jedinstvena”.

„Srbija neće da podrži pretnje, uvrede, podele, vešala i motorne testere, podele na botove i sendvičare, krezube i takozvanu građansku elitu”, rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla da je aktuelnoj vlasti prioritet napredak države, ali da tako nije u centralnoj opštini u Beogradu, u Starom Gradu, gde je na vlasti opozicija, jer je njenom predsedniku najvažnije da „krade saobraćajne znake”.

„Oni nemaju plan, njima je važno samo da dođu na vlast, kako tako, mi nismo kao oni”, rekla je Brnabić, pominjući Vuka Jeremića, Dragana Đilasa, Sergeja Trifunovića, Boška Obradovića.

Prema njenim rečima, posle takvih je „zemlja ostala devastirana”, pa su trebale godine da se oporavi.

„Njima je jedini plan da su protiv Aleksandra Vučića, mi nismo kao oni, mi ne mrzimo nikog”, rekla je Brnabić.

 

Izvor Politika, 19. april 2019.
Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u