Komičar Zelenski novi predsednik Ukrajine

Zelenski osvojio oko 73 odsto glasova. Porošenko priznao poraz i rekao da će nastaviti da se bavi politikom

Komičar Volodmir Zelenski pobedio je na predsedničkim izborima u Ukrajini, pokazuju prvi rezultati izlaznih anketa. Slavlje u njegovom štabu. Petro Porošenko priznao poraz.

Prema rezultatima anketa nakon drugog kruga izbora, Volodimir Zelenski je osvojio 73 odsto glasova, a dosadašnji predsednik Petro Porošenko oko 25 odsto, javlja Rojters.

U prvom krugu izbora 41-godišnji Zelenski osvojio je 30 odsto glasova, dok je Petro Porošenko ostao ispod njega sa 15,9 odsto glasova. Pravo glasa imalo je 42 miliona Ukrajinaca.

Zelenskom je i u predizbornim istraživanjima data prednost. On u popularnoj televizijskoj seriji tumači lik antikorupcijskog predsednika.

Porošenko se teško borio protiv optužbi da nije okončao sukobe na istoku zemlje, da nije povratio Krim niti se izborio sa korupcijom i oligarhijama.

Nakon objavljivanja rezultata anketa u timu Zelenskog počelo je slavlje. Budući predsednik se zahvalio roditeljima, ženi, njegovom timu i građanima Ukrajine koji su glasali za njega. U šali se zahvalio i ukrajinskoj bezbednosnoj služni što ga je „održavala u formi“ tokom kampanje.

Na drugoj strani, Porošenko je održao govor u kojem je priznao poraz. Dodao je da će ostati aktivan u poltici da bi zaštitio „dostignuća“ iz njegovog predsedničkog mandata, uključujući sankcije protiv Rusije.

Agencija Rojters je ocenila da je pobedom Zelenskog Ukrajina ušla u neizvesne političke vode zbog toga što on nema nikakvog političkog iskustva.

Navodi se da Zelenski dolazi ne čelo države u momentima nerešenih odnosa Zapada sa Rusijom nakon što je Moskva anektirala Krim i pružila podršku proruskim snagama na istoku Ukrajine. Zelenski je rekao da će okončati rat, ali nije poznato na koji način planira to da učini.

Dodaje se da se pobeda komičara uklapa u evropski šablon popularnosti ličnosti koje predstavljaju antiestablišment.

Zelenski se danas našao u problemu kada je pokazao svoj glasački listić pred kamerama. RT navodi da to predstavlja kršenje ukrajinskih zakona o tajnosti izbora zbog čega je policija posetila prostorije štaba Zelenskog.

Nakon pobede na predsedničkim izborima partija Zelenskog „Sluge naroda“ (nazvana po televizijskoj seriji), obezbedila je dobru početnu poziciju pred parlamentarne izbore koji su predviđeni za oktobar.

 

Izvor Rojters/RT/RTS, 21. april 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u