Uskršnji masakr u Šri Lanki: Sedam bombaških napada na crkve i hotele

Eksplozije su se dogodile tokom uskršnje mise u crkvama u različitim delovima zemlje

Na Šri Lanki je jutros rano izvršeno sedam bombaških napada u crkvama i hotelima. Policija govori o više od stotinu mrtvih i više stotina povređenih, uključujući i strance.

11:06 – Policija je saopštila da je izvršen još jedan, sedmi bombaški napad u jednom hotelu u Kolombu. U tom napadu je poginulo dvoje ljudi. Sudeći po informacijama lokalnih bolnica u prethodnih šest napada je poginulo 185, a povređno 450 ljudi.

9:45 – U međuvremenu državni mediji Šri Lanke i policija javljaju da se broj mrtvih popeo na 156. Od toga su 35 osoba stranci

8:30 – Šest eksplozija koje su se dogodile gotovo istovremeno pogodile su tri crkve i tri luksuzna hotela u Šri Lanki. Prema prvim navodima policije, ubijeno je najmanje 52 ljudi i više od 200 su povređeni.

Eksplozije su se dogodile tokom uskršnje mise u crkvama u različitim delovima zemlje. Pogođene su crkva Svetog Antonija u glavnom gradu Kolombu, crkva Svetog Sebastijana u Negombu, gradiću sa katoličkom većinom severno od Kolomba i u jednoj crkvi u gradu Batikaloa na istoku zemlje. Meta eksplozija bili su i luksuzni hoteli u Kolombu – Šangra La, Grand i Kingsburi. Sve eksplozije su se dogodile u roku od pola sata. Još niko nije preuzeo odgovornost za krvoproliće.

KRIZNA SEDNICA KABINETA
Premijer Šri Lanke Ranil Vikremesinge oštro je osudio napade i sazvao je hitan sastanak kabineta. U većinski budističkoj Šri Lanki, samo šest odsto sanovnika su katolici. Među njima su pripadnici tamilske manjine kao i singaleska većina.

Građanski rat u Šri Lanki je trajao decenijama i završen je 2009. godine. Pobunjenička grupa Tamilski tigrovi borila se za nezavisnu tamilsku državu na severu zemlji. Vojska Šri Lanke je porazila pobunjenike. Ujedinjene nacije optužuju obe strane za ratne zločine.

Danas je po gregorijanskom kalendaru Uskrs, najviši praznik hrišćanstva, kada vernici slave vaskrsenje Isusa Hrista. Južnoazijska ostrvska država je popularna turistička destinacija.

 

Izvor Dojče vele, 21. april 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u