Neizvesno na izborima u S. Makedoniji: u drugi krug idu Pendarovski i Davkova

Pendarovski je na izborima u nedelju osvojio 42.83 odsto glasova, a Siljanovska Davkova neznatno manje – 42.25 odsto

U Severnoj Makedoniji će biti održan drugi krug predsedničkih izbora u kojem će snage odmeriti kandidat koalicije okupljene oko vladajućih stranka Socijaldemokratskog saveza i albanske DUI Stevo Pendarovski i kandidat VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova.

Preliminarni rezultati Državne izborne komisije, na osnovu prebrojanih gotovo 100 odsto glasova, pokazuju da je Pendarovski na izborima u nedelju osvojio 42.83 odsto glasova, a Siljanovska Davkova neznatno manje – 42.25 odsto. U brojkama to znači da je 322.605 građana glasalo za Pendarovskog, a 318.247 za Davkovu.

Treći kandidat koga podržava Savez za Albance i Besa, Bljerim Reka osvojio je 10,34 odsto glasova, prenela je agencija MIA. S obzirom da u prvom krugu niko nije dobio više od 50 odsto glasova, u drugim krugu učestvuju dva kandidata koja su osvojila najviše glasova u prvom krugu. Izlasnost je 41.78 odsto, odnosno 753.267 građana sa pravom glasa. Drugi krug glasanja trebalo bi da bude održan 5. maja.

Za predsednika će u drugom krugu biti izabran kandidat koji je dobio većinu glasova, pod uslovom da na glasanje izađe više od 40 odsto od ukupnog broja upisanih glasača u biračkom spisku, odnosno 723.253 glasača. Ukoliko i u drugom krugu ne bude ispunjen izlazni cenzus, prema Ustavu se ponavlja ceo izborni postupak.

 

Izvor Sputnjik, 22. april 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u