Vlada Srbije uputila milion evra za obnovu Notr Dama

Ovom odlukom potvrđuje se vekovno prijateljstvo sa francuskim narodom i izražava želja da se simbol svetske civilizacije što pre obnovi

Vlada Srbije uputila je Republici Francuskoj finansijsku pomoć u iznosu od milion evra za obnovu katedrale Notr Dam u Parizu, koja je teško oštećena u katastrofalnom požaru u noći 15. aprila ove godine, saopšteno je iz vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

Ovom odlukom potvrđuje se vekovno prijateljstvo sa francuskim narodom i izražava želja da se simbol francuske i svetske civilizacije što pre obnovi i otvori ovaj hram kulture i umetnosti za sve svoje buduće poklonike, saopšteno je iz Kancelarije. Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić navodi da je iznos za podršku obnove katedrale Notr Dam u Parizu, koja je izgorela u požaru, opredeljen iz sredstava tekuće budžetske rezerve.

„Na današnjoj sednici vlade smo, između ostalog, opredelili iz sredstava tekuće budžetske rezerve i određeni iznos za podršku obnove katedrale Notr Dam“, rekla je Brnabićeva tokom posete Istraživačkoj stanici „Petnica“.

„SRBIJA ŽELI DA DOPRINESE OBNOVI NOTR DAMA“
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je povodom odluke Vlade Srbije da donira milion evra za obnovu Notr Dama da je pariska katedrala deo francuske, evropske, ali i svetske kulturne baštine, i da naša zemlja želi da pruži svoj doprinos u obnovi čuvenog zdanja.

„Srbija jeste mala zemlja, ali ipak želimo da doprinesemo obnovi čuvene katedrale. Naše dve zemlje neguju snažno prijateljstvo, i zato želimo da učestvujemo u obnovi tog simbola Pariza, iako znamo da je već sakupljeno dosta donacija“, rekao je Mali, saopštilo je Ministarstvo finansija.

 

Izvor Tanjug/RTS, 22. april 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u