Ana Brnabić: Bombardovanje RTS-a je varvarsko delo bez opravdanja

Brnabić je kazala da suđenje onima koji su naredili i bombardovali zgradu RTS-a „nažalost, neće nikada biti održano“

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je ubistvo 16 novinara RTS-a tokom NATO bombardovanja „varvarsko delo“ kojeg treba da se stidi većina zemalja koje sada pričaju o slobodi medija.

„Pre 20 godina, mnogi od tih koji nas danas podučavaju o slobodi medija, nemilosrdno su, sa razdaljine od desetina kilometara, sa bezbedne udaljenosti za njih, uputili projektile na jedan medij“, rekla je Brnabić na otvaranju dvodnevne međunarodne konferencije „Kraj nekažnjivosti za zločine protiv novinara“ koju povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja zgrade Radio-televizije Srbije organizuju Udruženje novinara Srbije (UNS) i RTS.

Brnabić je kazala da suđenje onima koji su naredili i bombardovali zgradu RTS-a „nažalost, neće nikada biti održano“. „Suđenje neće biti održano, zato što je jedna propaganda, koja je bila, a i danas jeste, jača, tu zgradu, te ljude, taj medij, proglasila za propagandu i, samim tim, legitimnu metu“, kazala je Brnabić.

Ona je istakla da je Srbija nakon tog zločina, uradila neke stvari koje omogućavaju da „sami sa sobom budemo koliko toliko u miru“. „Mi jesmo nekoga osudili jer nije evakuisao zaposlene iz RTS. Mi smo nedavno, osudili one strukture, u samoj državi, koje su ubijale zbog reči i mišljenja“, navela je Brnabić.

Ona je rekla da ne postoji nijedno opravdanje za bombardovanje RTS-a. „Bombama ste odgovorili na TV program“, dodala je Brnabić. Brnabić je navela da živimo u svetu u kojem „zločine definiše politika“ i u kojem su od pravde, često „mnogo važniji interesi i novac“.

 

Izvor Beta/Danas, 22. april 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u