Miloš Ković: Autonomija nije bezakonje

Klika sa Odeljenja za istoriju se, pošto je pocepala Odeljenje na dva dela, zavadila sa skoro celom akademskom zajednicom srpskih istoričara

Na ovom mestu, pre dva meseca, pisao sam o progonima koje jedna interesna grupa sa Odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu godinama sprovodi nad svojim kolegama. Upozoravao sam da se, pošto je iz nastave izbačen Aleksandar Fotić, sprema odstrel Mire Radojević, Maje Nikolić i Nebojše Šuletića. Pitao sam da li će Ministarstvo prosvete, rektorat i univerzitetski ombudsman išta preduzeti da se višegodišnji, nečuveni teror nad profesorima Univerziteta u Beogradu konačno obuzda i zaustavi.

U međuvremenu, javnost se probudila. O bezakonju na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta sada se raspravlja u najvećim srpskim medijima. Oglasili su se Odeljenje istorijskih nauka SANU, predsednik Matice srpske i sto deset istoričara, doktora nauka i direktora vodećih srpskih akademskih institucija.

Klika sa Odeljenja za istoriju se tako, pošto je pocepala Odeljenje i Fakultet na dva sukobljena dela, zavadila sa skoro celom akademskom zajednicom srpskih istoričara. „Ne dopuštamo da se akademici mešaju u naše poslove“ – odbrusili su, međutim, u Politici (8. april 2019). Miomir Despotović, dekan Filozofskog fakulteta i glavna uzdanica klike, povodom pisma podrške Miri Radojević, koje je potpisalo 110 istoričara, na zvaničnoj, fakultetskoj internet stranici, izazivački je objavio da je „ta podrška izvan granica elementarnog akademskog i etičkog ponašanja“.

U prve redove progonitelja, koje je doskora predvodio dvojac Nikola Samardžić – Siniša Mišić, potom se probio Radoš Ljušić, poslovni čovek, direktor preduzeća na državnom budžetu, funkcioner skoro svih političkih partija koje su u poslednjih par decenija bile na vlasti. Ljušić je, posle ljute borbe da ne ode u penziju i dva produženja radnog veka, praćena javnim skandalima, poslednju godinu svog rada na Univerzitetu posvetio izbacivanju sa posla Mire Radojević i Nebojše Šuletića. Ovaj redovni profesor Univerziteta u Beogradu je o knjizi Mire Radojević objavio tako bestidan pamflet, sa Filozofskim fakultetom kao izdavačem, zbog koga bi pocrveneli obrazi urednika najrazuzdanijih srpskih tabloida.

Zatim se na oglasnoj tabli studenata istorije pojavio nepotpisan letak, prepun ružnih i nedostojnih insinuacija o političkim i seksualnim sklonostima najmlađih pripadnika klike. Dekan Miomir Despotović je, naravno, odvažno i munjevito, opet na sajtu Fakulteta, osudio ovaj strašni dokument. Uprkos orvelovskim kamerama koje pokrivaju svaki ugao Fakulteta, autori letka ostali su, naravno, nepoznati.

Trebalo je, naime, zaplašiti, kompromitovati i ućutkati studente, koji su, uznemireni progonima svojih profesora, već mesecima na ivici pobune. Njih sto šezdeset i dvoje je potpisalo prigovore na sramne referate, kojima su Radoš Ljušić i Vlada Stanković, sa svojim saradnicima, pokušali da stručno i moralno diskvalifikuju Nebojšu Šuletića, Maju Nikolić i Miru Radojević.

I dok su po krčmi letele stolice i flaše, u nju je iznenada banula namrgođena Brankica Janković, zavrnula rukave i počela da deli ćuške i zavodi pravdu. Naš Poverenik je uvek tamo gde je ugrožena rodna ravnopravnost, slično Superhiku, živopisnom superheroju stripa „Alan Ford“, koji „otima siromasima da bi udelio bogatunima“. Podigla je krivičnu prijavu protiv „NN lica“ koje ovim letkom, tvrdi ona, širi „rasnu i drugu diskriminaciju“ i poziva studente da bojkotom nastave „antisrpskih, pederskih lobista i plaćenika“ pokažu da su „dostojni Kosovskog zaveta“.

Eto, studenti, pa vi sada, ako smete, bojkotujte nastavu. A ni ja više neću smeti da vam pominjem Kosovski zavet. Niti ćemo vas Nebojša Šuletić, Maja Nikolić i ja ponovo voditi na Kosovo i Metohiju. Zaboravite na metohijska geta, jer budućnost je u rodnoj ravnopravnosti.

Izgleda da su oni koji su Brankici tužili „NN lice“ slučajno zaboravili da joj pomenu da slučajno baš oni godinama progone svoje kolege i da na fakultetu postoje sigurnosne kamere? Po svoj prilici, ni ona, baš kao ni dekan Despotović, nije stigla da pročita uvredljivi referat Vlade Stankovića o Maji Nikolić i sramotni pamflet Radoša Ljušića o Miri Radojević.

Na sednici Izbornog veća Filozofskog fakulteta, održanoj 18. aprila, Mira Radojević je izabrana za redovnog profesora. Time je, nadajmo se, izbegla dalje progone. Ubedljiva većina koleginica i kolega glasala je protiv referata napisanih da bi sa posla bili izbačeni Maja Nikolić i Nebojša Šuletić. Uprkos tome, po sili apsurdnih propisa, njima će ovih dana isteći ugovori o radu i njih dvoje će se naći na ulici.

Dekan Despotović je čak odbio da uvaži mišljenje Ministarstva prosvete, po kome Nada Zečević, jedna od potpisnica referata uperenog protiv Maje Nikolić, nema potrebno stručno zvanje. Time se, naime, ispostavilo da je referat potpisalo samo dvoje od petoro članova komisije, dakle nedovoljan broj da bi ovaj dokument bio validan po bilo kom osnovu. U ovom javnom skandalu Ministarstvo prosvete je, za sada, ostalo sasvim pasivno. Da li njegovo ćutanje znači saglasnost sa zloupotrebom akademske autonomije da bi se nekažnjeno vršila najgora bezakonja?

 

Izvor Politika/Stanje stvari, 23. april 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u